Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.01.2019 13:30:23

Microsoft neurazil, ani nenadchl (komentář analytika)


Kvartální výsledky Microsoftu bohužel po dlouhé době příliš nenadchly, nicméně konsensus se jim podařilo splnit ukázkově. Tržby poskočily o 12 % yoy na 32,5 mld. USD v linii s predikcemi trhu. Trochu problém je, že tu nadále zpomaluje dynamika růstu (F1Q19 +19 % yoy; F4Q18 +18 % yoy). Hrubá marže je v posledním kalendářním kvartálu roku pokaždé trochu užší než po zbytek roku a nejinak je tomu i teď, jelikož meziročně stagnuje na 61,7 %. Růst čistého zisku na akcii zpomalil na +15 % yoy, avšak při hodnotě 1,1 USD dokázal uspokojit predikce trhu.

Rozklad na jednotlivé divize v tomto kvartálu nepřináší žádná překvapení. Productivity and Business Process, kde se soustřeďuje převážně balík nástrojů Microsoft Office, rostla o 13 % yoy díky zájmu podnikatelské sféry o produkty Microsoft. Dobře si vedl i LinkedIn s 30% yoy růstem tržeb. V divizi More Personal Computing (Windows, Xbox, Bing a další) šlapal především kancelářský software a hrací konzole Xbox (Gaming +8 % yoy), nicméně prodeje se zbrzdily v případě Windows určeného pro prodejce laptopů a počítačů (OEM -5 % yoy). Celkový růst divize o 7 % yoy proto mírně podstřelil konsensus. Poslední divize Intelligent Cloud, která je hlavním lákadlem na Microsoftu, naopak tržní predikce s růstem o 20 % yoy mírně předčila. Vlajkový cloudový produkt Azure si udržel 75% meziroční tempo růstu, které měl i v předešlém kvartálu. Další zpomalení se tedy prozatím nekoná. Anualizované tržby ze všech cloudových služeb (tzv. Commercial Cloud) momentálně dosahují 35,4 mld. USD, neboli o téměř 1,5 mld. USD více než v F1Q19.

Výhled na F3Q19 se také víceméně drží představ trhu.Tržby by měly posílit o cca 11 % yoy, přičemž skeptičtější byl trh zejména při pohledu na divizi More Personal Computing. Intelligent Cloud dost podstatně zasáhne negativní vliv silného dolaru. 17% yoy růst tak přinese další zpomalení tohoto byznysu, nicméně trh s tím tak nějak počítal. Výhled pro čistý zisk na akcii ve výši 0,99 USD (+5 % yoy) přesně kopíruje konsensus. Výdaje na budování datových center pro cloudové služby by se měly v druhé polovině roku trochu zmírnit a kapitálové výdaje proto trochu zpomalí svůj růst.

Microsoft v podstatě publikoval čísla, která nikoho neurazí, ani příliš nenadchnou, a podle toho vypadá i reakce akcií, které před otevřením trhu klesají o 2 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688