Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  24.01.2019 12:00:52

Experti: Nabídka Číny na nákup US zboží neřeší podstatu problému nevyrovnané bilance obchodu


Podle agenturních zpráv ze začátku týden Čína nabídla USA v rámci jejich obchodní pře dohodu ve formě příslibu odběru amerického zboří v rozsahu 1 biliónu USD ročně po dobu 6 let. Podle některých expertů tento zdánlivě vstřícný krok vůbec neřeší hlavní meritum problému.

Podle srovnání výzkumné americké společnosti Census Bureau se deficit vzájemné obchodní bilance mezi USA a Čínou v roce 1985 pohyboval na úrovni pouhých 6 mil. USD oproti cca 300 mld. USD za prvních 9 měsíců loňského roku. Podle expertů ale samotná výše celkové bilance není tím správným indikátorem, který by mohl správně určit, která strana z vývoje vzájemného obchodu profituje či naopak ztrácí. Podle nejčastěji zmiňovaných výkladů totiž placení za zboží automaticky neznamená, že by kupující byl ve ztrátě.

US administrativa v čele s prezidentem Trumpem se na deficit obchodu zaměřila s argumentací, že je třeba zastavit "zneužívání" bohatství Američanů a je třeba narovnat pokřivené obchodní vztahy.

Pro tvorbu HDP dané země platí všeobecně uznávané formule, že se skládá z výsledku domácí spotřeby, vládních výdajů, investic a výsledku obchodu dané země. Podle některých ekonomů, ale poslední položka zaměřená na bilanci obchodu nemůže být brána jako zcela samostatná kapitola, protože její změny velmi záhy ovlivňují i zbylé 3 faktory.

USA mají deficit obchodní bilance posledních 50 let. Podle mnoha ekonomů je to způsobeno tím, že celková spotřeba amerických domácností a výdaje vlády přesahují produkční možnosti vlastní ekonomiky a proto část výdajů hledá uplatnění v nákupu a dovozu zahraničního zboží. Z tohoto úhlu ohledu čistě direktivní snaha po změně celkové situace nemůže fungovat a vést skutečně ke zlepšení ekonomické situace USA. To mohou pouze změny v celkovém výdajovém chování spotřebitelů či vlády. Jinými slovy je třeba se podívat na způsoby a cesty spotřeby a produkce v rámci USA a ne hledat řešení v tlaku na konkrétní obchodní partnery.

Výše zmíněné ovšem platí pouze v případě zcela rovného vzájemného přístupu zboží na trhy. V tomto se analytici celkem shodují, že Čína rovný přístup zahraničního zboží na svůj trh neumožňuje.

Podle některých analytiků není možné se zaměřit čistě na problém obchodního deficitu také kvůli problémům s relevantností výkazů. Podle amerických údajů deficit bilance obchodu s Čínou dosáhl v roce 2017 úrovně 396 mld. USD. Podle čínské strany to ale bylo pouze 275 mld. USD.
Podle některých statistik bylo v roce 2017 do USA dovezeno čínské zboží za 430 mld. USD, ale podle jiných to bylo až 526 mld. USD. Rozdíl vychází z dobře popsaného fenoménu, kdy objem dovozu je přesněji sledován a vykazován než u vývozu.

Dalším argumentem je pak globální provázanost ekonomik a výrobních procesů. Například velké množství amerického zboží obsahuje součástky produkované v asijských zemích a velké množství zboží z Číny pro změnu obsahuje součástky z jiných zemí jako jsou například Jižní Korea a další. Tato provázanost se do vzájemné bilance obchodu projevuje jen ztěžka.

Podle expertů je třeba pro nápravu bilaterálního obchodního deficitu hledat hlubší důvody a cesty k řešení a neuchylovat se čistě k obchodním přím.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688