Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  14.01.2019 11:55:18

Predikce: Jsou na nic, ale všichni je chtějí

Každý by chtěl vědět, co se na trzích bude dít. Většina investorů si přitom myslí, že existuje odborník, který jim to řekne. Lidé zkrátka potřebují mít pocit, že někdo ví a umí více než oni sami. Tak to ale úplně nefunguje.

"Téměř každý, kdo má zájem o akcie, chce, aby mu někdo jiný řekl, co si myslí o směřování trhu do budoucna. A jelikož existuje poptávka, musí být vyrovnána nabídkou," řekl kdysi proslulý investor Benjamin Graham. Nabídka v současnosti existuje ve formě nespočtu předpovědí analytiků a stratégů. Na několik takových předpovědí s cílovými cenami na rok 2019 se podíval magazín Barron's loni v polovině prosince.

Analytici se snaží neděsit investory, takže jejich predikce jsou většinou optimistické. To byl v polovině prosince samozřejmě i případ výhledů na letošní rok. Průměrná cílová cena analytiků oslovených magazínem Barron's byla 2 974 bodů, což znamenalo 17% nárůst oproti zavírací ceně ze 17. prosince (2 545 bodů). Bylo to nejvyšší číslo od roku 2009, kdy analytici očekávali v průměru nárůst o 18 %.

Index S&P 500 však v polovině prosince ještě neměl za sebou propady v období okolo Vánoc a ze svého maxima ztrácel "pouze" 13 %. V předvánočních výprodejích index padl až téměř k -20 % (24. 12. zavíral na 2 351 bodech), nyní proto uvedené předpovědi působí ještě více přitažené za vlasy.

Americké akcie posledních 50 let ve většině případů posilovaly, takže pozitivní očekávání jsou vlastně logická. Být v souladu s většinou je pro analytiky navíc méně riskantní, protože v nejhorším případě netrefí obrat na trzích stejně jako ostatní.

Michael Batnick z Ritholtz Wealth Management prozkoumal cílové ceny od roku 2005 a zjistil, že ze 153 odhadů jen v šesti případech analytici očekávali nižší úroveň indexu S&P 500Průměrná predikce se pohybovala okolo +9 %, což se (jaké překvapení) blíží průměrnému ročnímu výnosu.

Na dalším grafu je srovnání predikcí se skutečností.

Predikce, a zejména ty na akciovém trhu, si žijí vlastním životem a málokdy se naplní. Na dalším grafu jsou rozdíly mezi predikcemi analytiků a tím, co se na akciovém trhu v USA skutečně dělo. Rok 2018 byl ukázkou toho, v co může vyústit přílišný optimismus, jakkoli mohlo jít o výjimečný případ. Průměrná chyba predikce je ale od roku 2005 téměř 11 procentních bodů, což není málo.

 

I tak ale lidé rok co rok čtou a poslouchají předpovědi na další rok, protože mají pocit, že někdo o fungování akciových trhů ví více než oni sami. To je sice nepochybně pravda, ale skutečnost je taková, že správně a beze zbytku předpovědět dění na trzích nedokáže nikdo. Na to by měl při sledování predikcí myslet každý investor.

Další článek: 10 předpovědí na rok 2019: Akcie, zlato, bitcoin, marihuana a Apple 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688