Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.12.2018 17:10:40

Franklin Templeton: Odrazí se evropské akcie v pozdní fázi cyklu?

Rok 2018 byl pro evropské akciové trhy zklamáním. Dlouho očekávaný odraz v pozdní fázi cyklu se na regionálních trzích neustále odkládal. Investoři dávali přednost rychle rostoucím akciím amerických firem a báli se evropské politiky. Nicméně základní tržní fundamenty dále naznačují, že by k odrazu mohlo brzy dojít. V době, kdy trhy a ekonomický cyklus zraje, mají zisky firem a valuace v Evropě podle Franklin Templeton značný prostor pro zlepšení.

Trh v pozdní fázi cyklu

Očekáváme, že trendy, které v posledních letech vedly k tomu, že se americkým akciím dařilo lépe než evropským, se začínají obracet. Roky ultranízkých úrokových sazeb a nákupů dluhopisů centrálními bankami narušilo trhy tím, že se prosazovaly akcie s očekáváním vysokého růstu a naopak se trestaly ty, jejichž výhled růstu byl nízký. Navíc pasivní investování přispělo k trendu tím, že od akcií, které klesají, proudily peníze hvězdám trhu. Tento proces je podle Franklin Templeton oddělen od cenotvorby a valuací a více spjat s momentem a sledováním trendu.

Franklin Templeton věří, že tyto trendy končí s tím, jak úrokové sazby v USA rostou a centrální banky začínají redukovat svá zvláštní opatření ke stimulaci. Jak se likvidita neustále stahuje, měly by se trhy opět zaměřit na příjmy a valuace. Není pravděpodobné, že by růst amerických příjmů v roce 2019 udržel stejné tempo jako v poslední době. Naopak robustní zvýšení evropských firemních příjmů by mohlo získat větší pozornost.

Na rozdíl od USA se evropské trhy sestávají z většího množství firem, jejichž zisky jsou citlivé na úrokové sazby a růst cen, jako jsou banky a producenti komodit. Mírný růst úrokových sazeb by mohl mít pozitivní dopad např. na zisky bank, zatímco ropné společnosti začínají vnímat přínosy vyšších cen ropy. Silné ceny kovů také poskytují možnou podporu evropským těžařům a společnostem, které jim dodávají vybavení a služby.

Navíc valuace v Evropě zůstaly pro Franklin Templeton mnohem atraktivnější než v USA. Regionální firmy se obchodovaly na historicky nízkých valuacích oproti svým amerických protějškům. Evropské ukazatele P/E se například snížily na polovinu jen za poslední dva roky. K tomu došlo navzdory dvoucifernému nárůstu zisku na akcii.

Politická rizika vypadají zvladatelně

Franklin Templeton vnímá, že horší výkon Evropy lze částečně svalit na politická rizika plynoucí z obchodního napětí, brexitu a Itálie. Ale nakonec čeká, že se vyřeší bez přílišných dopadů na globální a evropské finanční trhy.

Dále se domnívá, že pragmatismus by měl nakonec v obchodní potyčce mezi USA a Čínou převážit. Přestože to vypadá, že jsou si obě země daleko, věří, že Trumpova administrativa se nakonec dohodne. Vyřešení tohoto problému je pro evropské firmy důležité, protože jsou hlavními vývozci jak do USA, tak do Asie.

Přestože v poslední době došlo v otázce brexitu k několika posunům mezi EU a Velkou Británie, domnívá se Franklin Templeton, že nejistota zůstane. Proto zůstává u britského trhu opatrný, zejména u firem zaměřených na domácí ekonomiku. Tento trh vnímá Franklin Templeton během procesu brexitu jako „zvláštní situaci“, která nabízí příležitost pro investory se správným přístupem, tolerancí rizika a časového horizontu.

Itálie již může být trnitější, zejména po nedávných vyjednáváních mezi italskou populistickou vládou a EU. Itálie navrhla vyšší schodek státního rozpočtu, aby mohla podpořit růst. To je ale v rozporu s evropskými rozpočtovými pravidly.

Navzdory nedávné rétorice Franklin Templeton nevnímá potenciál pro rozkol mezi Itálií a Bruselem. Věří, že na základě průzkumů Italové raději chtějí zůstat v měnové unii. A pro oddělení tu je malý hospodářský důvod. Právě naopak. Díky silnému růstu vývozu z dominantního výrobního sektoru na severu země si Itálie užívá přebytku běžného účtu a obchodní bilance celkově, což značí, že zde není potřeba devalvace konkurenční měny. Navíc členství Itálie v eurozóně jí pomáhá udržet výpůjční náklady mnohem níže, než kdyby nebyla součástí skupiny. Italská politika může být i nadále chaotická, ale neměla by podle názoru Franklin Templeton vyústit ve významnou politickou krizi v Evropě.

Jakmile se překoná politický šum a nejistota, Franklin Templeton věří, že s tím, jak se cyklus blíží ke svému konci, nabydou fundamenty opět na důležitosti. A s tím, jak vzhledem k ostatním regionům roste atraktivita evropských zisků a tržní valuace, domnívá se, že by mohlo dojít v příštím roce k odrazu.

Autor: Dylan Ball, ACA, výkonný viceprezident a vedoucí stratég pro evropské akcie u Templeton Global Equity Group

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688