Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  11.12.2018 13:42:49, aktualizováno 16.12.2018 09:02:56

Zpověď zklamaného bitcoinového nadšence a pokrytectví jeho kolegů


Michael J. Casey je členem vedení serveru CoinDesk a je členem výzkumného týmu zabývajícího se blockchainem na Digital Currency Initiative na MIT. Na stránkách CoinDesk píše: „Mám kamaráda a ten na bitcoinu vydělal velké peníze. Je jedním z nadšenců, který rozdává kryptoměnu jen proto, aby se šířila dál. To vše je fajn, ale jedna věc mě na tom hodně rozčiluje. Jeho vychloubání se, jak šíří víru v bitcoiny tím, že jich pár rozdal, ony během několika let prošly obrovským růstem hodnoty a lidé mu pak volají a děkují mu. Proč by mi taková štědrost měla vadit? Protože tento přístup posiluje názor, že hodnota bitcoinu spočítá ve spekulativních ziscích měřených cenami ve fiat měnách.“

Jinak řečeno, podobní lidé šíří názor, že hodnota bitcoinu není v nabídce měny „odolné proti cenzuře a fungující bez prostředníků a rentu vyhledávajících finančních institucí“. Není ani v tom, že by díky němu šlo převádět hodnotu bez použití bankovního účtu či schvalování nějaké vládní instituce. Dokonce ani v tom, že bitcoin je prvním digitálním aktivem a hodnotou, která „může žít na internetu bez rizika replikace či padělku“. Namísto toho je nám nabízen příběh, který nemá co dělat se skutečným porozuměním digitálním měnám a točí se kolem prosté snahy rychle zbohatnout.

Lidí, kteří tento příběh šíří, je celá řada. Minulý rok přišla šílená tržní bublina nejen na bitcoinu, které se podle Caseyho účastnili lidé snící o tom, jak si koupí Lamborghini. Bitcoin a další digitální měny se kvůli ní dostaly do povědomí široké veřejnosti. On sám prý vysvětloval jedné své příbuzné, že by bitcoin nakupovat neměla, když jí ale začal vysvětlovat jeho technickou podstatu, zarazila ho a chtěla vědět pouze to, jakou digitální měnu má koupit, aby zbohatla.

Za digitálními měnami stojí především nadšenci, kteří jim věří, jelikož základ těchto měn je na rozdíl od těch tradičních v matematice. Pokud ale zmíněná komunita zároveň podporuje spekulace o rychlém zbohatnutí, je to od ní dost pokrytecké. „Nyní, když bublina praskla, je načase celou tuhle voodoo mentalitu opustit,“ píše Casey a dodává: „Podle některých názorů jsou již nyní kryptoměny nástrojem privilegovaných a bohatých. Pokud nakonec zjistím, že je uvedený názor pravdivý, končím. Nyní ale tuto technologii stále vnímám jako něco, co používají běžní lidé a co může přežít jen tehdy, dojde-li k masovému rozšíření.“ Není přitom důležité, jak k tomu dojde, důležité je, aby tento proces byl přínosný pro všechny.

Dosavadní vývoj k tomuto cíli ovšem nesměřuje, naopak značně poškodil důvěru v digitální měny. Společnost si nyní dává rovnítko mezi tyto měny a bublinu. Casey podle svých slov nyní sám lituje, že minulý rok psal o tom, jak růst ceny bitcoinu budí větší zájem veřejnosti o něj. A i když někteří lidé na tomto trhu prodělají, celkový efekt bude pozitivní. Dnes již o tom tento odborník silně pochybuje, i když škody podle něj stále nejsou nevratné.

Zdroj: CoinDesk


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688