Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.11.2018 23:58:27

13. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý navzdory přechodnému oživení opět oslabily. Již dvanáctým dnem pokračovala rekordní série propadů cen ropy.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,40 % na 25 286,49 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,15 % na 2 722,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel téměř beze změny na 7 200,88 bodu (+0,01 bodu). Index volatility VIX klesl o 2,10 % na 20,02 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o čtyři bazické body na 3,14 %. Mírně ztrácely nejsledovanější kryptoměny jako bitcoin a ethereum.

Níže zamířily například akcie energetických podniků (ExxonMobil -2,29 %), které se dostaly pod tlak v důsledku prudkého poklesu cen ropy. Výrazně oslabily rovněž akcie výrobce letadel Boeing (-2,11 %). Dolů je stáhly obavy související s říjnovou nehodou letounu Boeing 737 MAX 8.

PŘED VRCHOLEM, NA VRCHOLU, ZA VRCHOLEM

Na devizovém trhu euro a britská libra posilovaly vůči americkému dolaru díky nadějím na dosažení dohody o podmínkách plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Dolar tak sestoupil z pondělního 16měsíčního maxima vůči koši předních měn. Kolem 20.00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o téměř 0,6 % na 1,1288 USD, libra si připisovala 0,9 % na 1,2966 USD.

Britská vláda v úterý ohlásila, že vyjednávači Británie a Evropské unie dosáhli předběžné dohody o podmínkách brexitu. Hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová na Twitteru s odvoláním na své zdroje napsala, že vyjednávači EU a Británie dosáhli na technické úrovni dohody. Britská vláda se má podle ní a dalších britských médií sejít ve středu brzy odpoledne na mimořádném zasedání a o textu jednat.

Růst hodnoty eura nicméně brzdí přetrvávající obavy ohledně rozpočtového sporu mezi italskou vládou a Evropskou komisí. "Itálie je pro euro důležitým testem," uvedl analytik Joachim Fels z firmy PIMCO. "Toto riziko v brzké době nezmizí." dodal. Italská vláda má ještě v úterý předložit Evropské komisi přepracovaný návrh rozpočtu pro rok 2019.

O AVERZI K RIZIKU

Ceny ropy se propadly o zhruba sedm procent. Americká lehká ropa WTI klesla již dvanáctou obchodní seanci za sebou, což je rekord, a dostala se na nejnižší úroveň od loňského listopadu. Důvodem jsou přetrvávající obavy ze slabší globální poptávky a z nadměrných dodávek suroviny na trh.

Cena WTI klesla o 7,1 % a uzavřela obchodování na 55,69 dolaru za barel. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní propad od září 2015. Severomořská ropa Brent ztratila 6,6 % na 65,47 dolaru za barel. Od říjnového výstupu na čtyřleté maximum tak již klesla o zhruba 25 %, napsala agentura Reuters.

V pondělí ceny ropy klesaly kvůli tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa na ropný kartel OPEC, aby nesnižoval dodávky na trh. Trump tak reagoval na zprávu Saúdské Arábie, že chce na prosincovém zasedání kartelu navrhnout snížení těžby, protože se zvyšují známky toho, že dodávky převyšují spotřebu.

OPEC ve své úterní pravidelné zprávě o vývoji trhu s ropou snížil již čtvrtý měsíc za sebou odhad růstu poptávky na příští rok, tentokrát o 70 000 barelů na 1,29 milionu barelů denně. Naopak zvýšil odhad těžby zemí mimo kartel.

Ceny ropy také tlačí dolů vývoj hodnoty dolaru. Americká měna se pohybuje kolem 16měsíčního maxima. Silný dolar zdražuje ropu pro dovozce, kteří platí jinými měnami.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688