BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Akcie ve světě  |  23.10.2018 14:50:30

Geopolitické napětí dostalo DAX nejníže od prosince 2016

Akciové trhy po turbulentním průběhu minulého týdne začaly nový týden korekcí a navázaly na prodejní aktivitu z předminulého týdne. Negativní sentiment, který se na trhy opět vrátil, přiživily spekulace ohledně vraždy saudskoarabského opozičního novináře, ze kterého viní západní svět Saudskou Arábii. Největší rány však inkasoval evropský akciový trh, kdy se DAX dostal na nejnižší úrovně od konce roku 2016, zatímco spor o italském dluhopisu nadále znervózňuje evropské trhy.

Evropě inkasovaly ztráty začátkem týdne všechny sektory a prozatím se žádný nedokázal dostat z červených čísel. Investoři věnují pochopitelně větší pozornost výsledkové sezoně, ta však není hlavní hybnou sílou trhů. Hlavním katalyzátorem pohybů zůstává Itálie a plánovaný rozpočet na rok 2019, který počítá s deficitem 2,4% HDP. Evropská komise s největší pravděpodobností rozhodne v průběhu dnešního dne, a buď požádá Itálii o stažení, revizi nebo opětovné předložení rozpočtu. Pochopitelně největší ztráty prozatím realizoval evropský bankovní sektor, jelikož italský rozpočet několikanásobně převyšuje limity EU a několikrát ignoroval varování ohledně velikosti deficitu. Italský ministr financí Giovanni Tria v dopise adresovaném komisy uvedl, že si je vědom nesouladu rozpočtu s pravidly EU, dodal však, že vláda musí reagovat na dlouhé období slabšího ekonomického růstu.

Trhy se zároveň soustředí na informace týkající se vraždy saudskoarabského novináře na konzulátu v Turecku minulý týden. Saudská Arábie nyní čelí obrovskému tlaku ze strany západních zemí, které požadují vysvětlení toho, co se na konzulátu dělo. Pro trhy je klíčové zhoršení vztahů Saudské Arábie a západních zemí a především Spojených států, které by mohly uvalit na Saudskou Arábii ekonomické sankce. Hlavní evropský akciový index, německý DAX se vinou výše zmíněných zpráv dostal na nejnižší úroveň za téměř 2 roky. Jen od začátku měsíce DAX přišel o 8%, od začátku roku pak o téměř 17%.

Reagují i ostatní trhy

V korekci však nejsou pouze evropské akcie, ale také ty americké a asijské. Jihokorejský akciový index KOSPI se propadl o téměř 3% a obchoduje se na nejnižších úrovních od března 2017. Na negativním sentimentu se také svezla ropa, kdy se Brent dostal až pod 78 dolarů za barel, přičemž klíčové pro býky na ropě bylo udržet úroveň 80 dolarů. Reagovaly i ostatní trhy, jako bezpečný přístav se zachovalo zlato a zpevnilo na nejvyšší úrovně od července. Další bezpečný přístav, japonský jen zpevnil na měnových párech proti americkému dolaru i euru. Především pro evropské akcie nevyznívá aktuální situace příliš příznivě, přece jen americké akcie jsou v očekávání velmi pozitivní výsledkové sezony podpořené daňovou reformou. Výsledková sezona jde zatím stranou i v USA a trhy primárně vstřebávají turbulentní geopolitickou situaci ve světě. 

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688