Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  19.10.2018 22:40:50, aktualizováno 20.10.2018 07:30:43

Tesla spustila prodej levnější verze Modelu 3, akcie zamířily na jih

Elon Musk vypustil další tweet. Tentokrát by však neměl přivodit pozornost americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), jako spíše příznivců vozů Tesla. Musk informoval, že automobilka nově spustila příjem objednávek na levnější verze Modelu 3. Na tu nejlevnější si však zájemci budou muset ještě hezkých pár měsíců počkat, k zákazníkům by se měla začít dostávat až v průběhu příštího roku.

 

Jak plyne i z webu společnosti Tesla, objednávkový systém nově umožňuje zvolit Model 3 s pohonem zadních kol a s baterií se středním dojezdem a tudíž tak již za cenu od 45 tisíc USD (přes 1 mil. ) v základní výbavě. Dosud cena u Modelu 3 startovala na 49 tisících USD.

Zmínit lze však například opět příplatek 5 tisíc USD za autopilota, až 2 500 USD za jinou než černou barvu, 1 500 USD za větší kola či také „standartní“ poplatek 1 200 USD za dodání vozu na příslušné místo.

Čtěte také: Model 3 je vůbec nejbezpečnější ze všech testovaných

Musk v dnešním tweetu zmiňuje, že díky daňovým benefitům a úsporám na palivu by zájemce měl místo 45 tisíc USD vlastně vydat jen 31 tisíc USD. Vzhledem k různorodým daňovým zákonům v jednotlivých amerických státech, bude až na Kalifornii výsledek jiný. Oficiální web Tesly tak uvádí „cenu“ 33,2 tisíc USD. Zájemci si však musí pospíšit, protože daňové benefity se začnou snižovat. V současnosti obvyklých 7,5 tisíc USD od počátku příštího roku klesne na polovinu, resp. pak od 1. července dokonce na další polovinu.

Na v současnosti platnou daňovou úsporu by měli Američané každopádně stále u Modelu 3 možnost nyní dosáhnout, když dnes objednaný vůz by měl být Teslou dodán během 6 až 10 týdnů. Připomenout lze, že levnější a tudíž například i pomalejší tato varianta Modelu 3 se stále může pyšnit zajímavými vlastnostmi. Dojezd vozu je o 50 mil kratší, resp. činí 260 mil. (418 km). Maximální rychlost se u této verze snižuje na 125 mil/h (201 km/h) a zrychlení na 100 km/h oproti běžným vozům na stále nadprůměrných 5,6 sekund.

Investory zpráva vlastně příliš nepotěšila, když u levnějších verzí panují obavy ohledně výše marže automobilky. Zatímco v úvodu páteční seance se tak akcie Tesla (TSLA) držely v zisku a obchodovaly se i nad 267 USD, po zprávě začaly mířit na jih. Denní minimum přineslo obchody až za 253,50 USD, titul nakonec zakončil na 260 USD (-1,48 %). Společnost Tesla tím investoři na závěr týdne ocenili na 44,4 mld. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688