Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.10.2018 12:13:56, aktualizováno 21.10.2018 09:05:10

Lehman Brothers, Valeant a nyní Tesla? Prominentní shortařka si vyhlídla další oběť ...


Fahmi Quadirová je známou investorkou, kterou proslavila zejména její sázka proti farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals. Tu provedla v roce 2015, kdy se její akcie pohybovaly blízko vrcholu. Jak nyní tvrdí Bloomberg, tato specialistka na krátké pozice nyní sází proti Tesle, která v některých ohledech připomíná právě Valeant.

Quadirové je teprve 28 let a nedávno otevřela svůj vlastní investiční fond Safkhet Capital. Tesla se podle ní nachází v nepříjemné pozici, protože musí získat kapitál vydáním nových akcií či dluhopisů a „obojí bude složité“. Safkhet Capital se přitom specializuje zejména na vyhledávání společností s účetními podvody nebo slabými místy, která by mohla způsobit pád jejich akcií o více než 60 %. Quadirová ohledně Tesly tvrdí i to, že „jsou stále jasnější její problémy s placením účtů“ a tím se podobá společnosti Valeant.

Šéf Tesly Elon Musk tvrdí, že automobilka je už blízko ziskovosti a vytváření pozitivního toku hotovosti, a to díky prodejům Modelu 3. Minulý týden v emailu svým zaměstnancům například psal, že „jsme velmi blízko ziskovosti a dokážeme, že naši kritici nemají pravdu“. Quadirová ale poukazuje například na to, že na konci června měla Tesla jen 2,2 miliardy v hotovosti, zatímco její závazky z obchodního styku dosahovaly více než 3 miliardy dolarů.

V dopise svým dodavatelům Tesla v červenci zase žádala o vrácení části plateb, aby se mohla posunout do černých čísel. Jak poukazuje Bloomberg, akcie Tesly jsou předmětem velkého objemu sázek na pokles jejich ceny. Proti těmto krátkým pozicím opakovaně útočí Musk, který například v květnu psal, že „shortaři se již brzo spálí tak, jako se ještě za posledních sto let nespálili“.

Bloomberg poukazuje i na to, že miliardář David Einhorn nedávno porovnával Teslu k zbankrotované bance Lehman Brothers. Tento muž o svých krátkých pozicích na Tesle hovoří již několik let. Quadirová ale řadí své krátké pozice na této akcii mezi ty, u kterých je o svém investičním úspěchu přesvědčena relativně málo. Opak platí podle Bloombergu třeba o společnosti MiMedx Group, jejíž cena se od dosažení lednového vrcholu propadla již o 70 %.

Zdroj: Bloomberg


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.10. 12:23  Bloomberg (Dacan Strom)
16.10. 14:28  Bloomberg (Jose)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688