Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.10.2018 23:19:20

3. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie posílily díky příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Index Dow tak podruhé za sebou uzavřel na novém rekordním maximu, letos již popatnácté. K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly finanční společnosti, pro které je růst úroků pozitivní.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,20 % na 26 828,39 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,07 % na 2 925,51 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,32 % na 8 025,09 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,65 % na 11,61 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vyletěl o jedenáct bazických bodů na 3,18 %.

Organizace ADP oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v září vytvořili zhruba 230 000 pracovních míst. To představuje nejvýraznější přírůstek od února.

MZDY ROSTOU. ZAMÍŘÍ CENY AKCIÍ NÍŽE?

Vzhůru zamířily mimo jiné akcie největší americké automobilky General Motors (+2,07 %). Investoři reagovali na zprávu, že japonský konkurent Honda investuje 2,75 miliardy dolarů do divize GM pro výrobu samořízených vozů. Růst výnosů vládních bondů USA pomohl finančnímu sektoru, akcie Bank of America (+1,42 %), Wells Fargo (+1,00 %) nebo JPMorgan (+0,94 %) posílily zhruba o procento. Hlavním indexům pomohl také vzestup akcií společnosti Apple (+1,22 %).

Knihkupectví Barnes & Noble (ve středečním after-marketu +23 %) oznámilo, že zkoumá možnosti dalšího strategického vývoje firmy. Hovoří se o jejím prodeji.

JAK SE KRIZE PODEPSALA NA AKCIOVÉM INVESTOVÁNÍ (NEJEN) V USA?

Na devizovém trhu posiloval americký dolar. Předpokládá se totiž, že příznivý vývoj ekonomiky USA umožní americké centrální bance pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Kolem 22.00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o zhruba 0,3 % na 1,1515 USD.

Euro sice bylo podpořeno zprávou o plánech Itálie na snižování rozpočtového deficitu, později však o své zisky přišlo. Italská vládní koalice minulý týden znepokojila finanční trhy oznámením, že na příští rok plánuje rozpočtový schodek na úrovni 2,4 % HDP. To představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Uvedla navíc, že schodek by se měl na této úrovni držet i v dalších dvou letech.

Italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria ve středu nicméně prohlásil, že vláda hodlá od roku 2020 schodky postupně snižovat. Evropský komisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici úpravu rozpočtových plánů italské vlády přivítal. Poukázal však na přetrvávající riziko, že rozpočet na příští rok nebude v souladu s pravidly Evropské unie.

Ceny ropy na světových trzích pokračují v růstu. Vystoupaly na další čtyřleté maximum, a to navzdory nečekaně výraznému zvýšení zásob suroviny v amerických skladech a navzdory zprávách o vyšší produkci v Saúdské Arábii a Rusku. Trhy se totiž podle analytiků soustředí na očekávané zavedení amerických sankcí proti Íránu, které mají začátkem listopadu zamezit vývozu ropy z této země.

Objem zásob ropy ve Spojených státech vzrostl minulý týden podle údajů státního Úřadu pro energetické informace (EIA) o osm milionů barelů. Je to největší zvýšení od loňského března a zároveň čtyřikrát více, než očekávali analytici.

Saúdská Arábie od října zvýšila těžbu na 10,7 milionu barelů denně a v listopadu se chystá dodávat ropy na trh ještě více, jak ve středu oznámil saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih. Nejvíce ropy, a to 10,72 milionu barelů denně, těžil tento vůdčí člen Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu 2016.

BUDE BAREL ROPY STÁT 100 USD?

Že je ropa drahá a že by Rusko mohlo zvýšit těžbu, ve středu prohlásil také ruský prezident Vladimir Putin. Rusko a Saúdská Arábie uzavřely v září dohodu o zvýšení produkce ropy, aby přispěly k zastavení růstu její ceny, a informovaly o tom Spojené státy ještě před setkáním členů OPEC v Alžírsku na konci měsíce. Agentuře Reuters to sdělily čtyři zdroje obeznámené s tímto jejich plánem.

Trhy ale přese všechno vyhlížejí začátek listopadu a oznámené sankce proti Íránu, třetímu největšímu producentovi ropy v rámci OPEC. "Ode dneška až do 4. listopadu nemá žádná zpráva význam," řekl agentuře Reuters analytik Bob Yawger z banky Mizuho v New Yorku.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688