Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.08.2018 23:02:33

29. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA ve středu zpevnily, a to hlavně díky technologickému sektoru. Stimulem pro trh je optimismus provázející stávající obchodní jednání USA s Mexikem a Kanadou. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se již počtvrté za sebou dostaly na rekordní úroveň.

Index Dow se zvýšil o 0,23 % na 26 124,57 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,57 % na 2 914,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,99 % na 8 109,69 bodu. Index volatility VIX klesl o 2 % na 12,25 % a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 2,88 %.

Hlavním tahounem trhu byla společnost Apple (+1,49 %), jejíž akcie stouply na dosud nejvyšší úroveň, ale také Amazon (+3,38 %) a Alphabet (+1,51 %). Další z akcií označovaných jako FAANG, tedy Facebook (-0,20 %) a Netflix (-0,12 %), mírně oslabily.

JAK SE V INDEXU S&P 500 ZMĚNÍ TECHNOLOGICKÉ VÁHY

Náladu na trhu podporuje přístup Kanady k jednání o trojstranné Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) a rychlost, s jakou jednání pokračují.

Dalším příznivým faktorem byly ve středu údaje o vývoji americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí. V celoročním přepočtu vzrostla o 4,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více, než uváděl první rychlý odhad zveřejněný na konci minulého měsíce.

Dolar ve středu vůči většině měn zpevnil, zejména vůči měnám rozvíjejících se zemí. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ale klesl, když kolem 21.30 SELČ ztrácel 0,17 % a pohyboval se na úrovni 94,555 bodu.

Z devizového trhu se optimismus z nově sjednané dohody o volném obchodu mezi USA a Mexikem vytrácí a rozmáhají se na něm obavy, že konflikt USA a Číny hned tak neskončí. K zavedení nových cel na dovoz čínského zboží v roční hodnotě 200 miliard dolarů se má prezident Donald Trump vyjádřit do 5. září.

Dolar zpevnil vůči jenu, na který v uvedenou dobu přidával 0,47 % na 111,71 JPY, stoupl také proti australskému, kanadskému a novozélandskému dolaru, mexickému pesu, jihoafrickému randu nebo turecké liře. Vůči euru ale stagnoval na 1,1704 USD a na švýcarský frank ztrácel 0,52 % na 0,9712 CHF.

Libra na dolar přidávala 1,18 % na 1,3025 USD. Výrazný vzestup zaznamenala poté, co hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier prohlásil, že EU je připravena nabídnout Británii partnerství, jaké nemá s žádnou z třetích zemí.

(NE)PONAUČENÍ Z LEHMAN BROTHERS, LIBOR NEBO WELLS FARGO

Ceny ropy ve středu rostly. Ropu podpořily údaje o poklesu vývozu z Íránu v reakci na sankce zavedené Spojenými státy. Růst však částečně brzdí údaje o vyšších zásobách v USA.

Vývoz ropy a kondenzátů z Íránu v srpnu podle předběžných údajů Thomson Reuters Eikon klesne poprvé od loňského dubna pod 70 milionů barelů. To ukazuje, že kupci již omezují své objednávky z Íránu, přestože sankce USA zacílené na vývoz ropy mají začít platit až 4. listopadu. Írán je třetím největším vývozcem ropy v rámci ropného kartelu OPEC.

Americký ropný institut API v úterý uvedl, že zásoby ropy v USA stouply minulý týden o 38 000 barelů na 405,7 milionu barelů. Podle EIA pak zásoby v posledním týdnu klesly o 2,57 milionu barelů.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688