Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  25.08.2018 12:22:52

Musk couvl, Tesla zůstane veřejně obchodovatelná!

Před sotva třemi týdny Elon Musk veřejně představil svou myšlenku stáhnout akcie Tesla (TSLA) z veřejného trhu. Akcionářům, kteří by nesouhlasili, mělo náležet 420 USD/akcii. Zpráva prvotně vyvolala prudký vzestup kurzu akcií Tesla a přidělala tak vrásky shortařům, které právě Musk od jejich spekulací na pokles dlouhodobě zrazuje a kritizuje je. Každopádně volatilita kurzu akcií Tesla se ve světle dění v srpnu výrazně zvýšila. Nyní se však zdá, že je o budoucím „osudu“ společnosti již rozhodnuto… Vyšetřování ze strany regulátora (SEC), ohledně možné manipulace s trhem tím však jistě nekončí.

Stop transakci v objemu 72 miliard dolarů

Elon Musk v pátek pozdě večer ve svém posledním blogu uvedl, že v návaznosti na mnoho konzultací s akcionáři (malými i velkými) hodlá ponechat firmu veřejně obchodovatelnou. Ve vyjádření mj. uvedl: „Přestože většina akcionářů, s nimiž jsem hovořil, řekli, že pokud budeme soukromí, přesto zůstanou akcionáři, sentiment ve zkratce je „prosím, neudělejte to“. Navíc někteří investoři Muskovi sdělili, že by byli mnohem více limitováni investovat do neveřejně obchodovatelné společnosti.

Akcionáři zkrátka věří v budoucnost společnosti a považují veřejnou obchodovatelnost firmy za výrazně prospěšnou. Akcie Tesla, před zveřejněním zprávy, ukončily páteční obchodování na 322,82 USD (+0,85 %). Trh tak aktuálně ocenil společnost na 55 miliard USD.

Vývoj akcií Tesla (TSLA) za poslední rok

Jak známo, Tesla pro záměr stát se privátní firmou zřídila zvláštní výbor a najala významné banky Goldman Sachs a Morgan Stanley, coby poradce. Nynější vyjádření Muska každopádně již nelze považovat je za jeho „soukromou akci“. V poměrně rozsáhlém dopise také uvedl, že se ve čtvrtek setkal s ostatními členy představenstva Tesly. Sdělil jim, že je přesvědčen, aby Tesla zůstala veřejně obchodovatelná. Představenstvo uvedlo, že souhlasí.

Musk také ve svém vyjádření přiznal, že proces přechodu do privátní sféry by byl časově náročný a rušivější, než se původně předpokládalo. To právě také považuje za problém, když firma dle něho musí být nyní naprosto zaměřena na zvyšování produkce Modelu 3 a začít být zisková.

Zdroj: Tesla (Model 3)

Budoucnost Tesly?

K vizi, jak Musk aktuálně cítí budoucnost firmy možno citovat z jeho prohlášení: „Směrováním vpřed se budeme i nadále soustředit na to, co je nejdůležitější: vytvářet produkty, které lidé milují a které mají vliv na společnou budoucnost života na Zemi. Ukázali jsme, že můžeme vyrábět skvělé produkty udržitelné energie a nyní musíme ukázat, že můžeme být trvale ziskový. Se všemi pokroky, které jsme udělali v Modelu 3, jsme nyní připraveni to udělat. A to je to, o co se my a náš tým budeme snažit.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688