Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.08.2018 09:01:42

Ze 308 na 195 USD. JPMorgan prudce sráží cíl pro akcie Tesly i jejich cenu


Na akciích Tesla Motors je znovu horko. Analytici JPMorgan srazili svou cílovou cenu pro titul na 195 dolarů z dosavadního cíle 308 dolarů. Nový pohled „Morganů“ tak nedosahuje ani poloviny částky 420 dolarů na akcii, za kterou je – dle svých slov na Twitteru – ochoten společnost vykoupit do soukromých rukou zakladatel a vizionář Elon Musk. Akcie Tesly v premarketu na krok analytiků odpovídaly poklesem kolem 7 procent, obchodování zahajují poklesem o více než 4 procenta.

„Naše interpretace sledu událostí zní, že nejen že žádné financování pro odkup akcií do soukromých rukou nebylo zajištěno, ale taková transakce nebyla ani formálně navržena,“ uvedli analytici ve zprávě, ze které cituje server MarketWatch.

Druhým bodem nestability je velmi nejasná pozice saúdskoarabského investičního fondu PIF. Ten měl dle Muskových slov pomoci právě s financováním odkupu akcií Tesly, podle čerstvých zpráv ale jedná o investici do firmy Lucid Motors, výrobce elektrických aut, který má ambice stát se konkurentem právě společnosti Tesla. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Šéf Tesly Elon Musk nedávno uvedl, že saúdský fond by mu mohl pomoci financovat stažení akcií Tesly z burzy v objemu zhruba 72 miliardy USD. Zprávy mohou v jedné rovině znamenat prostě a jen jasný zájem o nástup fondu do oblasti elektromobility, na druhou stranu ale je otázkou důvěryhodnost Muskových slov versus činů a reálná kapitálová síla fondu na takovou transakci, jakou by stažení Tesly Motors z veřejného obchodování bylo.

Případná dohoda s Lucid Motors by byla více v souladu s omezenými zdroji PIF. Přestože fond má k dispozici 250 miliard USD, učinil již významné závazky k investicím do dalších technologických firem, včetně dohody investovat 45 miliard USD do velkého technologického fondu vedeného japonskou SoftBank.

PIF a Lucid Motors sestavily seznam podmínek, podle kterých by mohl PIF investovat do automobilky více než jednu miliardu USD a získat většinový podíl. Počáteční investice však má být 500 milionů USD a následná hotovostní injekce by přišla ve dvou fázích, které se odvíjejí od toho, kdy Lucid Motors splní stanovené výrobní cíle.

Musk před dvěma týdny uvedl, že zvažuje stažení akcií Tesly z burzy a že věří, že PIF mu k tomu poskytne nutné finance. PIF letos v Tesle získal téměř pětiprocentní podíl, akcie koupil na trhu. Fond se k dohodě s Muskem zatím nevyjádřil.

Společnost Lucid Motors byla založena v roce 2007 původně pod názvem Atieva. Jejími zakladateli jsou bývalý viceprezident a člen správní rady Tesly Bernard Tse a bývalý manažer firem Oracle a Redback Networks Sam Weng. Firma získala podporu od čínských investorů, jsou mezi nimi státní automobilka BAIC a technologický podnikatel Ťia Jüe-tching. Dalšími podporovateli jsou fondy rizikového kapitálu jako Venrock, Mitsui & Co a Tsing Capital.

Lucid Motors zatím žádné auto neprodala. V roce 2016 představila prototyp svého modelu Lucid Air, luxusního sedanu v ceně 100.000 USD, a doufá, že ho začne vyrábět v Arizoně koncem letošního roku. Zatím není jasné, kdy bude auto k dispozici, firma již ale přijímá od spotřebitelů vratnou zálohu 2500 USD.


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688