Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.08.2018 06:38:58

Na Evropu opět dorážejí nájezdníci z Východu. Řešením je vydat se do světa

Podle bývalého portugalského ministra pro Evropu Bruna Maçaese na brány Evropy opět útočí nájezdníci z Východu a přes celý kontinent se valí vlna strachu. Evropa má za sebou dlouhou historii podobných útoků a například Mongolům se tu říkalo Tataři, což je slovo odvozené od latinského výrazu pro peklo. Maçaes na stránkách Politica tvrdí, že správnou reakcí na podobné hrozby není zabarikádovat se někde v koutě, ale naopak se vydat do světa.

Za novodobé nájezdníky můžeme považovat například čínské společnosti, které se všemožně snaží o nákup „těch nejlepších a nejmodernějších firem s novými technologiemi z oblasti robotiky a umělé inteligence“. Evropa se proti nim začíná aktivně bránit, což je zřejmé například z vývoje v Německu, kde vláda nyní zablokovala prodej společnosti Leifeld Metal Spinning s tím, že by ohrožoval bezpečnost země. A mechanismy obrany proti korporátním nájezdníkům z Východu se snaží vybudovat i celá řada dalších zemí.

„Pak je tu Rusko, které v novém válečném umění přímo vyniká. Dobrým příkladem jsou jeho pokusy o ovlivňování výsledků demokratických voleb. Mongolové se spoléhali na své činy a na pověst, která je předcházela, a podobně se i Rusko spoléhá na to, že jeho akce mohou být relativně omezené, ale často budí velké pozdvižení,“ píše Politico. Dobrým příkladem mají být kybernetické útoky, které „šíří chaos“. V neposlední řadě roste tlak teroristů, kteří jsou schopni v Evropě útočit z vlastních základen pomocí aktivace svých buněk.

Lidé v Evropě vnímají dlouhou řadu podobných hrozeb, slyší, že jsou zavírány továrny kvůli konkurenci z Číny. Někteří jasně vnímají, jak se kvůli imigraci mění jejich okolí či třeba kvalita poskytovaných veřejných služeb. Společnost a politici se začínají štěpit podle toho, jaká hrozba je pro ně nejvíce znepokojující. Socialisté se tak zaměřují zejména na Čínu a její dopad na zaměstnanost, liberálům zase často vadí agresivní kroky Ruska, konzervativně uvažující lidé se nejvíce obávají islámu a vlny uprchlíků. Ozývá se stále hlasitější volání po budování nových zdí, mnozí volají po návratu k tradiční evropské kultuře.

Jenže podle Politica by řešení mělo spočívat v pravém opaku. Nepotřebujeme nové zdi, ale „novodobou verzi mořeplavců ze Španělska a Portugalska, kteří posunuli Evropu až na hranici tehdy známého světa“. Boj s čínským ekonomickým vlivem by tak měl spočívat hlavně v našich investicích za hranicemi Evropy, a to zejména v centrech budoucího technologického rozkvětu. Tedy ve střední a jihovýchodní Asii. Na ruské dezinformační kampaně bychom měli reagovat přesunem tohoto bitevního pole přímo do Ruska. A problém s uprchlíky a teroristy je nejlepší řešit „novou agresivní zahraniční politikou, která by dovedla efektivně řešit problémy občanské války v Libyi a Sýrii“. Jinak řečeno, EU by měla přestat s „importem nestability a zaměřit se na export stability“.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.08. 12:36  zapomíná se (r.m.)
21.08. 12:16  kj (kjgh)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688