Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.08.2018 23:05:18

13. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily týden poklesem. Může za to nervozita na globálních trzích způsobená propadem turecké liry, která se dotkla hlavně finančních společností. Ztráty technologického indexu ale zbrzdil růst cen akcií firem Apple a Amazon na nové rekordy.

Index Dow klesl o 0,50 % na 25 187,70 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,40 % na 2 821,93 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,25 % na 7 819,71 bodu. Index volatility VIX stoupl o 12,31 % na 14,78 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se posunul o necelý bazický bod výše na 2,877 %. Na trhu s hlavními kryptoměnami výprodejům nejlépe odolával bitcoin (zhruba -1,5 %), ethereum ale ztratilo přes 9 %.

Turecká lira v pondělí pokračovala v poklesu na nové rekordní minimum vůči dolaru, přestože se turecká centrální banka pokusila zmírnit obavy investorů. Od počátku letošního roku lira k dolaru klesla o 40 %. Investoři se obávají, že její propad nezůstane jen problémem Turecka, ale rozšíří se do dalších zemí.

PÁD TURECKÉ LIRY V SOUVISLOSTECH

Oslabily akcie výrobce motocyklů Harley-Davidson (-4,32 %) v reakci na tweet prezidenta Donalda Trumpa, který podpořil bojkot firmy. Harley po zavedení cel na dovoz oceli oznámil, že plánuje přesunout výrobu motocyklů prodávaných v Evropě do závodů mimo USA. Podle Trumpa mnoho majitelů motocyklů Harley-Davidson plánuje kvůli přesunu výroby bojkot firmy, který prezident podpořil.

Posílily akcie firmy Tesla (+0,26 %). Její generální ředitel Elon Musk uvedl, že jedná se saúdskoarabským investičním státním fondem a dalšími podporovateli jeho plánu stáhnout akcie firmy z burzy a vrátit společnost do soukromých rukou.

Kvůli obavám ohledně Turecka se nedařilo akciím v bankovním odvětví, na historická maxima naopak posílily Apple (+0,65 %) a Amazon (+0,52 %).

Ke konci se blíží výsledková sezóna. Dosud zveřejnilo výsledky hospodaření 455 firem z indexu S&P 500, z toho 79 % jich překonalo odhady analytiků, napsala agentura Reuters.

AKCIE: VYPLATÍ SE DIVERZIFIKOVAT MIMO USA?

Jednotná evropská měna euro především kvůli propadu hodnoty turecké liry dále oslabila a k dolaru klesla na nejnižší hodnotu za 13 měsíců. Investoři se obávají, že krize v Turecku se rozšíří, a proto nakupují bezpečnější měny, za které je považován například japonský jen a švýcarský frank.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 % na 1,1394 USD a k jenu o 0,3 % na 126,07 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 % na 110,64 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o 1,3 % na 96,38 bodu.

Propad eura způsobuje hlavně nervozita kvůli značnému napojení španělských, italských a dalších evropských bank na Turecko. K oslabení eura však přispívá i politická nejistota v Itálii.

Ceny ropy klesaly. Zájem obchodníků se přesunul od obav o dodávky suroviny kvůli americkým sankcím vůči Íránu k obavám o vývoj poptávky v příštích měsících. Ta by mohla být nižší kvůli finanční krizi v Turecku, která by se podle analytiků mohla rozšířit do dalších rozvíjejících se zemí. Vliv na ceny má stále i napětí v mezinárodním obchodu.

Krize v Turecku stáhla dolů například jihoafrický rand, argentinské a mexické peso a ruský rubl. Oslabila také akcie na rozvíjejících se trzích.

Analytici se obávají, že rozšíření problémů v Turecku by mohlo zbrzdit ekonomický růst, což by snížilo poptávku po ropě, uvedla agentura Reuters. Turecko je sice relativně malým spotřebitelem ropy, na globální poptávce se podílí zhruba jedním procentem, obavy z šíření krize ale přiměly investory obrátit se k méně rizikovým investicím, uvedl Jim Ritterbusch ze společnosti Ritterbusch and Associates, která obchoduje s ropou.

Nervozitu kvůli krizi v Turecku doplňují obavy z prohloubení obchodní války mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií. To by mohlo zpomalit růst největších ekonomik světa a snížit poptávku po ropě.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v pondělí snížila odhad poptávky po své ropě na příští rok o 130 000 barelů na 32,05 milionu barelů denně.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688