Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.08.2018 07:28:39

Komerční banka meziročně mírně snížila zisk, promluvil i loňský konec intervencí

Komerční banka oznámila neauditované konsolidované výsledky za první pololetí roku 2018. Celkové výnosy klesly o 1,5 % na 15,4 miliardy . Čisté úrokové výnosy, jež tvoří největší část celkových výnosů, byly meziročně vyšší o 3,7 %, díky nárůstu objemu vkladů a úvěrů, a rovněž nárůstu tržních úrokových sazeb, který přispěl k navýšení výnosů z reinvestování depozit. I přes zvýšení počtu zákazníků a jejich aktivit byly čisté poplatky a provize meziročně nižší o 1,5 %. Čistý zisk z finančních operací poklesl o 29,4 %. "To se čekalo, neboť srovnávací základna byla zvýšená silnou aktivitou klientů v oblasti zajišťování v loňském roce, v souvislosti s ukončením intervencí ČNB," poznamenala KB.

Čistý zisk náležející akcionářům KB bez jednorázových položek dosáhl 6,8 miliardy , což je -0,7 oproti první polovině roku 2017.

Výsledky první poloviny byly podpořeny lepšími úrokovými výnosy a výborným výsledkem v oblasti nákladů rizika. Zvládli jsme navýšit objem úvěrů podnikatelským klientům, přestože tržní dynamika v tomto segmentu spíše zklamala. Tempo úvěrů na bydlení bylo před oznámením nových regulací centrální bankou stálé,” uvedl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB.

"Kvalita úvěrového portfolia zůstala výborná díky příznivé fázi ekonomického cyklu. Dobrá disciplína klientů při splácení, spolu s úspěšným vymáhacím procesem KB umožnila mimořádnou situaci čistého rozpuštění opravných položek k úvěrům ve výši 0,4 miliardy ," uvádí ve zprávě KB.

KB zaznamenala několik jednorázových položek v první polovině letošního i loňského roku. V rámci meziročního srovnání výsledku šlo v prvním pololetí roku 2017 o přecenění a prodej budov centrály s pozitivním čistým dopadem ve výši 896 milionů . První pololetí 2018 naopak obsáhlo finalizaci kupní ceny za bývalý podíl KB ve společnosti Cataps s pozitivním čistým dopadem ve výši 82 milionů , vytvoření restrukturalizační rezervy s negativním čistým dopadem 238 milionů a rozpuštění rezervy na korporátní služby s čistým pozitivním dopadem ve výši 156 milionů . "Při započtení těchto jednorázových položek byl vykázaný čistý zisk náležející akcionářům KB meziročně nižší o 12,3 % na 6,8 miliardy ," upozornila Komerční banka.

Úvěry klientům se zvýšily o 4,2 % na 624,8 miliardy . Z toho úvěry na bydlení (poskytované společnostmi KB a Modrá pyramida) se zvýšily o 5,9 % a spotřebitelské úvěry (poskytované společnostmi KB a ESSOX) rostly o 5,8 %. Úvěry podnikům byly větší o 3,4 %. Vklady klientů stouply meziročně o 4,6 % na 806,6 miliardy . Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 5,5 % na 165,9 miliardy .

Pravidelné provozní náklady stouply o 1,7 % na 7,5 miliardy , v důsledku nárůstu personálních nákladů a odpisů, zatímco správní náklady byly meziročně nižší. Celkové vykázané provozní náklady, včetně jednorázových položek z letosního i minulého roku, slabě poklesly o 0,3 % na 7,6 miliardy .

Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,1 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech dosahoval 17,5 %.

“Během druhého čtvrtletí jsme s programem KB Change upravili naše strategické směřování. Začali jsme s prvními organizačními změnami, které zlepší naší efektivitu a schopnost rychleji zavádět technologické inovace ve prospěch našich klientů. Právě jsme oslavili otevření nové budovy centrály v Praze-Stodůlkách, která vytváří prostor pro efektivní spolupráci týmů, plně soustředěných na řešení jednotlivých vyvíjejících se potřeb klientů. Ve zbytku roku pak mimo jiné ustavíme nové agilní týmy, otevřeme řadu „profi“ poboček pro podnikatele a představíme relevantní nové služby našim klientům,” komentuje dál v rámci výsledků šéf banky Juchelka.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688