Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.08.2018 16:29:34

Summary: Italské turbulence v bankovním sektoru

BNP Paribas (Investiční tipy): 2Q18

Francouzská bankovní jednička má za sebou solidní kvartál. Celkové tržby na úrovni 11 mld. EUR překonaly konsenzus o cca 3 %. K tržbám se pak v nižších položkách výsledovky přidaly po vzoru konkurence nižší rizikové náklady (-14 % yoy), což vyústilo v zisk před zdaněním na úrovni 3,5 mld. EUR (14 % nad tržními odhady).

Slabšími čísly se prezentovala investiční divize, zejména pak FICC segment (tržby -17 % yoy). Naproti tomu si dle očekávání vedly dobře akcie (+12 % yoy). Celkově tak tržby divize klesly o 5 % yoy, což je o něco slabší výsledek ve srovnání s již odreportovanou evropskou konkurencí. V rámci FICC se nedařilo sazbám (hlavní příčinu shledáváme v novém výhledu ECB), kreditu a FX. U akcií vyzdvihlo vedení deriváty, což může být pozitivním signálem pro Societe Generale (výsledky zítra pre-market).

V rámci retailu narostly tržby meziročně o 2 %, když se dařilo zejména USA a rozvíjejícím se trhům. Slabší byla Itálie. Ta si ovšem připsala lví podíl na celkovém poklesu rizikových nákladů (35 bps z RWA), a to i přes lokální turbulence (italské provize -66 bps). Objem poskytnutých úvěrů narostl o 2 % qoq.

CET1 poměr (Basel III) dosahuje 11,5 % (-10 bps qoq), TBVPS (tangible book value per share) 62,4 EUR. Akcie mírně ztrácejí, přesto zůstávají v seznamu Investičních tipů s nezměněným doporučením koupit.

Intesa Sanpaolo: 2Q18

Slabší sadu čísel ukázala italská bankovní jednička Intesa. Trh nese s nelibostí především první tvrdou kvantifikaci květnových italských turbulencí. Přecenění portfolia státních dluhopisů (mark-to-market) stálo banku 40 bps na úrovni kapitálové přiměřenosti (CET1 = 13 %).

Naštěstí dále pokračuje ozdravování bilance, trh tedy prozatím nezamrznul. Hrubá klasifikovaná expozice klesla o 11,2 mld. EUR. 10,8 mld. EUR z této částky má ovšem na svědomí již dříve oznámený prodej části klasifikovaného portfolia. Poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům klesl na 9,3 % z 11,9 % na konci 1Q18.

Tržby na úrovni 4,6 mld. EUR překonaly konsenzus o 4 %. Na rozdíl od BNP si výtečně vedl trading (+29 % yoy na 472 mil. EUR), ten je ovšem relativně malou součástí banky. Rizikové náklady naopak zklamaly, když si pohoršily o +20 bps qoq na 69 bps. Poměr krytí (klasifikovaných úvěrů vytvořenými rezervami) klesl na 53,4 % z 56,7 % na konci 1Q18.

Akcie odevzdávají 4 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688