Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.06.2018 06:19:22

Potopí americkou ekonomiku opět dluhy?

Liz Ann Sondersová z investiční společnosti Schwab se v jedné ze svých posledních analýz zaměřuje na oblast, která budí v mnohých obavy: Na výši dluhů v USA. Poukazuje zejména na to, že zadlužení amerických domácností a finančního sektoru se během pokrizových let znatelně snížilo, ovšem vládní dluhy a zadlužení korporátního sektoru mimo finanční instituce se prudce zvedá. V oblasti dluhové služby pak proti sobě stojí pozitivní vliv očekávaného silného růstu ekonomiky a negativní vliv utaženější monetární politiky, která by měla hospodářský boom doprovázet.

Ohledně dalšího vývoje amerických vládních dluhů Sondersová poukazuje na projekce Mezinárodního měnového fondu, který očekává, že Spojené státy budou jedinou zemí, kde v následujících pěti letech zadlužení nadále poroste, viz následující obrázek. Nejvíce by zadlužení mělo klesat v zemích, jako je Kypr, Řecko, Německo a Portugalsko:

Podle ekonomky je zadlužení amerických domácností zpět na rozumných úrovních a dluhová služba se dokonce nachází mimořádně nízko. To se ovšem samozřejmě změní s tím, jak bude Fed utahovat svou politiku a jak porostou sazby. Investoři podle Sondersové věnují významnou pozornost korporátnímu dluhu, který podle následujícího grafu u nefinanční části firemního sektoru dosahuje téměř stejné úrovně jako před finanční krizí:

Collin Martin, který ve společnosti Schwab stojí v čele dluhopisových strategií, k vývoji korporátního zadlužení říká: Z dlouhodobého hlediska jde bezesporu o riziko. Řada firem využila nízkých sazeb k vydávání nízkoúročených obligací a prodlužovala průměrnou dobu splatnosti svých závazků. Řada těchto zdrojů byla použita na odkupy akcií, výplatu dividend, fúze a akvizice.

Firmy jsou podle Martina často kritizovány, že odkupy akcií jsou jen finančním inženýrstvím a nezvyšují jejich hodnotu tak, jako když investují do produktivního kapitálu. A tento argument je platný, i když akcie firem, které odkupy provádí, si podle dat zatím vedly obecně lépe. Martin nicméně nečeká, že by na dluhopisových trzích mohlo v dohledné době dojít k nějakému negativnímu zlomu, protože proti vysokým dluhům stojí v rozvahách korporátního sektoru i vysoká zásoba hotovosti.

Zdroj: Schwab

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

26.01.2024Ospalý rozjezd české ekonomiky - ekonomika letos opět poroste, ale jen pomalu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.09.2020Potopí tchaj-wanská delegace českou ekonomiku? Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
24.10.2019Může bobtnající korporátní dluh potopit americké akcie? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688