Pavel Šafařík (Sagefin)
Akcie ve světě  |  05.06.2018 10:19:21

Lepší data převážila zuřící světovou obchodní válku

Páteční dataamerického trhu práce podpořila nákupní objednávky a hnala akciové indexy výše. Americká ekonomika vytvořila v květnu 223 tisíc nových pracovních míst, což bylo výrazně nad očekáváním. Míra nezaměstnanosti klesla na 3,8 %, což je nejnižší úroveň za posledních 18 let. Naposledy byla americká nezaměstnanost na takto nízkých úrovních v první polovině roku 2000.

O velký šok se přitom postaral Donald Trump, který pouhou hodinu před zveřejněním dat na svém twitterovém účtu prohlásil, že se těší na čísla z trhu práce, načež akciové indexy spolu s americkým dolarem začaly reagovat růstem v předstihu (před zveřejněním dat). Americký prezident je o zveřejňovaných datech informovaný obvykle den dopředu. Jeho krok lze tedy jednoznačně považovat za zneužití insider informace, z které mohl někdo profitovat. Některá média tento Trumpův výstřelek dokonce označují za nejvíce znepokojující prohlášení, které od svého zvolení učinil.

Býčí nálada vydržela i přes víkend a americký S&P 500 tak pondělní seanci uzavřel se ziskem 0,45 %. Jako by to vypadalo, že si investoři ani nevšimli, že se svět nachází uprostřed zuřící obchodní války. V pátek 1. 6. totiž vypršely výjimky pro americká dovozní cla na ocel a hliník z EU, Kanady a Mexika. Představitelé postihnutých zemí již prohlásili, že podniknou odvetná protiopatření. Olej do ohně pak přilila i Čína, která pohrozila, že odstoupí od veškerých nedávno vyjednaných dohod, pokud budou ze strany USA zavedena jakákoliv protekcionistická opatření. Můžeme tak očekávat, že negativní geopolitické napětí bude dále eskalovat.

Sagefin.cz 

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688