Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.06.2018 09:24:18

Víkendář: Co ukazuje cesta po Iránu o skutečných důsledcích americké politiky

„Právě jsem se vrátil z osmidenní cesty do Íránu. Předtím, než jsem do této země dorazil, Spojené státy odstoupily od jaderných dohod a došlo k oficiálnímu přesunu jejich ambasády do Jeruzaléma. V Íránu jsem hovořil s několika studenty plnými obav a lidmi z ministerstva zahraničí, kteří také vyjadřovali svůj strach. A s několika duchovními, kteří se zdáli být potěšeni tím, že nyní mohou říkat, že měli od začátku pravdu a Američanům se skutečně nedá věřit. Není třeba moc velkého přemýšlení, aby nám došlo, že jsme právě zvýšili vliv těch špatných lidí a oslabili ty, kteří nám pomáhali snížit jaderný tlak,“ píše na stránkách Tne American Conservative Peter Van Buren.

Podle Burena je na íránských studentech zjevná obrovská frustrace z toho, že jejich země je do značné míry vyčleněna z dění ve světě. Univerzity, které Američan navštívil, sice mají pár studentů z Číny, ale z USA nikoho. Nikde ale nenašel známky paniky, masových protestů a nepokojů, „o kterých tak rádi hovoří někteří Američané.“ Studenti podle něj jen „chtěli mít možnost letět do Los Angeles“, ale rozhodně nehodlali vyrazit do ulic a vyvolat státní převrat.

„Lidé z ministerstva zahraničí vyjadřovali svou frustraci z toho, že nemají s kým z americké strany hovořit a nebyli si jistí, proč USA stále zpochybňují legitimitu a stabilitu íránské vlády,“ píše Buren a cituje jednoho člověka z ministerstva, který mu řekl: „Dveře k nám jsou otevřené, ale zdá se, že jimi chtějí vstoupit jen Rusové a Číňané. Trumpovy požadavky na novou dohodu jsou podle Íránců to samé jako pálení mostů mezi oběma zeměmi. Obsahují totiž i restrikce, co se týče balistických raket a zahraničních vojenských aktivit, plus časově neomezené trvání samotné jaderné dohody včetně neomezených inspekcí.

„Rakety jsou klíčovou součástí íránské obrany. Vzpomínky na válku s Irákem z osmdesátých let, která zdevastovala několik měst, jsou stejně bolestivé jako americké vzpomínky na jedenácté září,“ vysvětluje Buren. A dodává, že Íránci se mohou jen smát tomu, když po nich Spojené státy nyní chtějí neomezené kontroly jaderných zařízení a novou jadernou dohodu poté, co ony samy tu předchozí bez rozpaků vypověděly.

Íránští duchovní ale nyní opakují, že podobný vývoj předpovídali, protože Američanům se nedá věřit. Íránský režim je tak nyní „silnější než kdy dříve“, protože Trumpovy kroky vyděsily ty, kteří se považovali za přátele USA. Namísto pokroku v odzbrojení tak může přijít opětovná snaha o jaderné zbrojení. A snaha o získání hegemonie v celém regionu.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688