STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  31.05.2018 13:28:08

Spotřebitelská důvěra v USA rostla

Autor: Bc. Martin Pohl

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech amerických v období května rostla, avšak americké domácnosti byly v tomto období pesimistické ohledně vývoje svých krátkodobých příjmů a to přestože zároveň očekávaly silný růst pracovních pozic. Tento pesimistický postoj by mohl narušit jinak rostoucí vyhlídky na zvýšení spotřebitelských výdajů, které jsou významným faktorem rozvoje ekonomiky.

Organizace Conference Boardúterý uvedla, že její index spotřebitelské důvěry vzrostl o 2,4 bodů na hodnotu 128, což je navýšení oproti prvotní dubnové hodnotě 125,6 bodů. „Jestliže však spotřebitelé nezvýší své výdaje, výhled na ekonomický růst nemusí naplnit očekávání,“ prohlásil Chris Rupkey, vedoucí ekonom institutu MUFG, New York.

Tzv. Diferenciál pracovního trhu od organizace Conference Board, odvozený od dat respondentů a jejich pohledu na to, zdali jsou pracovní pozice četné nebo naopak těžce získatelné, se zvýšil v květnu na hodnotu 26,6, což je nejlepší hodnota od května 2001. V dubnu 2018 tato hodnota byla ve výši 22,7.

Tento ukazatel, blízce související se zprávou ministerstva práce o míře nezaměstnanosti, napovídá, že uvolnění na trhu práce se nadále snižuje.

Ale přes všechny výše uvedené skutečnosti byli spotřebitelé méně optimističtí ohledně svých krátkodobých vyhlídek na příjmy. Podíl spotřebitelů, kteří očekávají zlepšení svých příjmů, poklesl tento měsíc na 21,3 % z dubnové hodnoty 21,8 %. Podíl respondentů, kteří očekávají pokles ve svých příjmech, dokonce vzrostl na 8,2 % v květnu z dubnové hodnoty 7,9 %.

Neoptimistické údaje o příjmech z tohoto týdne nastaly i navzdory masivním daňovým škrtům, o kterých administrativa prezidenta Donalda Trumpa prohlásila, že výrazně podpoří výplaty americkým pracovníkům. Tento balíček snížení daní, v celkové hodnotě 1,5 bilionu dolarů, vešel v platnost v lednu letošního roku.

Spotřebitelé také projevili nevoli k nákupu dražšího zboží, včetně omezení plánů na nákupy automobilů, nemovitostí a ostatních spotřebičů. Spotřebitelské výdaje se zpomalily během prvního čtvrtletí roku 2018, ale objevily se signály, že opět porostou v období duben – červen.

Pokud se i v následujícím období potvrdí rostoucí nejistota amerických spotřebitelů ohledně výdajů a budou je dále odkládat, může dojít k paradoxu, kdy přestože se ekonomika nachází ve fázi konjunktury, domácnosti nepřevádějí optimistická očekávání do zvýšené spotřeby, která je významným faktorem růstu ekonomiky. Spíše se však může jednat o mimořádný výstup agentury Conference Board, která své výstupy zpracovává na základě dotazníkového šetření, proto momentálně není důvod k výraznějšímu znepokojení nad situací spotřebitelských výdajů v USA a počkejme si na aktualizaci této statistiky, která buď prokáže nebo vyvrátí výše popsané možnosti.

Shoppers Inside


STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

26.02.2019Spotřebitelská důvěra v USA roste ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.07.2017USA: Index spotřebitelské důvěry USA v červenci 93,4 bodu Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688