Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.04.2018 22:55:48

16. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí posílily v čele s technologickými společnostmi a podniky ze zdravotnického sektoru. K růstu akciového trhu přispělo polevení obav z toho, že raketový útok na Sýrii přeroste v širší konflikt. Pozornost investorů se nyní soustředí na hospodářské výsledky amerických firem za první čtvrtletí.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pondělí připsal 0,87 % na 24 573,04 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,81 % na 2 677,84 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,70 % na 7 156,29 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,88 % na 16,56 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl jen mírně o necelou polovinu bazického bodu na 2,83 %.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Terčem úderu byla vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně, a vojenské základny. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale důrazně ho odsoudilo. "Tato akce byla možná méně rozsáhlá, než se původně předpokládalo, což pomohlo náladě na finančních trzích," řekl podle agentury Reuters k víkendovému útoku analytik Eric Viloria ze společnosti Wells Fargo Securities.

PROČ USA (NE)MOHOU PŘIJÍT O POZICI GLOBÁLNÍHO LÍDRA?

Vzhůru v pondělí zamířily například akcie finančního ústavu Bank of America (+0,40 %), jehož čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Výrazně však oslabovaly akcie některých výrobců optických součástek, včetně firem Acacia Communications (-35,97 %) a Oclaro (-15,18 %). Zasáhla je zpráva o tom, že ministerstvo obchodu USA zakázalo americkým podnikům prodávat součástky přednímu čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE.

Na devizovém trhu americký dolar oslaboval, protože pokles obav kolem Sýrie podpořil poptávku po rizikovějších aktivech. Euro si vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku připisovalo zhruba 0,4 % na 1,2380 USD.

BLACKROCK: 3 INVESTIČNÍ TÉMATA NA 2. ČTVRTLETÍ

Ceny ropy v pondělí klesly o zhruba 1,5 %, cena barelu ropy Brent klesla pod 72 USD. Mezi obchodníky polevují obavy z eskalace napětí na Blízkém východě v důsledku vývoje kolem Sýrie. Před víkendovým vojenským zásahem Spojených států, Francie a Británie v Sýrii se cena suroviny zvýšila téměř o deset procent. "Pokud jde o vývoj v Sýrii, trh si oddechl, že po intervenci USA, Francie a Británie nenastala diplomatická ani pozemní eskalace," řekl agentuře Reuters analytik Harry Tchilinguirian z BNP Paribas.

Ceny ropy by ale mohla ovlivnit situace kolem Íránu. Americký prezident Donald Trump již dříve pohrozil, že Spojené státy do května odstoupí od dohody mezi Teheránem a šesti světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu podepsané v roce 2015.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688