STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.04.2018 13:00:05

Spotify IPO: Druhý letošní jednorožec!

Autor: Bc. Tomáš Heimerle

Po Dropboxu nás brzy čeká IPO další společnosti, jejíž služby jsou využívány širokou masou lidí – Spotify. Spotify je v dnešní době jednou z nejrozšířenějších hubeních služeb v současnosti. Byla založena v roce 2006 ve švédském Stockholmu a je hodnocena jako jeden z nejlepších startupů posledních let.

Začněme nejprve pozitivy společnosti. Spotify má 71 milionů placených uživatelů, což je téměř dvojnásobek počtu placených uživatelů Apple Music (AAPL), což bylo naposledy 36 milionů. Wall Street má rád růst a Spotify je z tohoto pohledu velice úspěšný: 46% růst placených účastníků za uplynulý rok. Roční výnosy jsou téměř 5 miliard dolarů, což je téměř 40 % oproti loňskému roku.

Naneštěstí existuje i několik negativů. Zatímco Spotify je zřetelně silné na frontě příjmů, to ještě nestačí k tomu, aby bylo ziskové. V loňském roce firma ztratila 1,5 miliardy dolarů.

Průměrné výnosy u placeného uživatele za uplynulý rok poklesly o 14 %, jelikož se více předplatitelů přesunulo do rodinného předplatného s nižší cenou.

Snad ještě více ochromující pro Spotify je, že náklady na licenční poplatky interpretů jsou velmi vysoké a stále narůstají. V loňském roce tato položka – zahrnující licenční poplatky a náklady na distribuci – činila zhruba 79 % celkových výnosů společnosti Spotify, a ponechala společnost s hrubými maržemi 21 % před všemi ostatními výdaji.

Jednoduše řečeno, Spotify je rostoucí platforma, která dosud nebyla schopna vydělat peníze. To by mohlo být ještě přijatelné, ale existují znepokojující trendy uživatelů, kteří přechází na rodinné předplatné společnosti Spotify. Je zřejmé, že se to může stát překážkou pro budoucí ziskovost a růst.

Rovněž konkurenční prostředí společnosti Spotify je obzvláště náročné – Apple, Amazon (AMZN) a Alphabet (GOOGL) jsou hlavními konkurenty. Apple už má vlastní streamingovou službu spolu s obrovským, velmi lepivým ekosystémem, na který se může spolehnout. Stejně tak AmazonAmazon Music, který má odhadovaných 90 miliónů prémiových členů, kteří s tímto členstvím dostanou svou streaming Amazon Music zdarma. Abeceda nemá podobnou službu pro streamování ve službě Google Music.

Nejvíce znepokojivé na tomto IPO je, že v podstatě se firma finančně ohodnotila sama, protože její akcie nebudou prodávány přes žádnou třetí stranu, ale přímo od stávajících držitelů akcií firmy – jejich zaměstnanců. Další znepokojující zpráva je, že zakladatelé Spotify Daniel Ek a Martin Lorentzon drží dohromady přes 80 % hlasovacích práv i přesto, že jejich akcionářský podíl je mnohem menší. Každá jejich akcie má totiž deset hlasovacích práv. Avšak akcie, které investoři koupí při IPO, už hlasovací práva mít nebudou.

Doporučení pro tohoto „jednorožce“? IPO Spotify s radostí přenecháme jiným. Investujte opatrně! Úpis (IPO) proběhne v úterý 3. 4. 2018!

SPOTIFY

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.04.2018Jak proběhlo IPO Spotify? STOX.CZ (Grant Capital)
08.03.2018Kandidát na nejzajímavější IPO letošního roku Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688