Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.02.2018 08:18:40

Víkendář: Pivní pohádka s nečekaným ekonomickým koncem

Kolem nás se množí monopoly a firmy s dominantní pozicí na trhu. Týká se to výroby léčiv, hudby, reklamy, technologií a dalších odvětví. Výjimkou nejsou ani pivovary: Duo Anheuser-Busch InBev a MillerCoors ještě v roce 2012 vyrábělo v USA téměř 90 % veškeré produkce piva. Podobná konsolidace a soustředění tržní síly do jedné či několika málo firem dělá ekonomům vrásky. Podle studií mimo jiné omezuje inovace a snižuje zaměstnanost. Důkazem toho byly i zmíněné pivovary. Jenže jak poukazuje Derek Thomson na stránkách The Atlantic, pak se stala jedna podivná věc.

V USA mezi lety 2008–2016 vzrostl počet pivovarů šestkrát a počet lidí zaměstnaných v odvětví se zvýšil o 120 %. Takové změny ve 200 let starém odvětví v tak krátké době obvykle neprobíhají. A navíc se tak stalo v době, kdy celková poptávka po pivu klesala. Předběžná data za rok 2017 přitom ukazují, že změny nejsou u konce, naopak. Zaměstnanost v sektoru stále roste a Američané podle zmíněných dat sice pijí méně piva než dříve, ale platí znatelně vyšší ceny za produkt, který je považován za prémiový.

Tradiční značky velkých pivovarů naopak oblíbenost ztrácejí. Celkově se tedy zdá, že probíhá pád Goliášů a roste moc Davidů. „Když jsem ta čísla poprvé uviděl, nevěřil jsem jim. Technologie a globalizace zvyšují efektivitu každého odvětví, ale dnešní pivovary potřebují více lidí na to, aby vyrobily méně piva. Konsolidace navíc většinou drtí menší konkurenci, jenže menší pivovary rostou jako houby po dešti. Prodeje velkých značek naopak klesají,“ píše Thomson.

Pivní fanoušci ale popsaným trendem překvapeni nejsou. Dobře vědí, že nastal znatelný posun k takzvaným craftovým pivům, která se vyrábí v menších pivovarech a mají svou vlastní specifickou chuť. Podle The Atlantic je příčin tohoto jevu několik. První se odvíjí od chutí spotřebitele – posun ke craftovým pivům je v konečném důsledku odrazem toho, že spotřebitelům chutnají, chtějí jejich nákupem podpořit místní podnik a také chtějí vybírat z většího množství piv. Hyperkonsolidované odvětví a velcí hráči na něm tento trend ignorovali a nevyužili mezer na trhu. Podle některých názorů pak rozkvět malých pivovarů podpořila i vysoká nezaměstnanost po poslední krizi. Ta totiž některé lidi, kteří nemohli najít zaměstnání, motivovala k vytvoření vlastního podniku.

Co nám vše uvedené říká? Výzkum ukazuje, že obrovské společnosti s dominantní pozicí na trhu neprospívají inovacím a tvorbě pracovních míst. Praxe zase ukazuje, že rozvoj malých pivovarů podporuje produktovou pestrost a zaměstnanost se zvyšuje. Spotřebitelé se proti monopolu a jeho produkci mohou otočit z mnoha důvodů, ale tím hlavním jsou obvykle jeho chutě.

Ukazuje se ještě jedna věc: I když jsme posedlí efektivitou, někdy se vyplatí podpořit její snížení. Ukazuje to regulace ve Spojených státech, která znemožňuje vertikální integraci výrobců, prostředníků a prodejců alkoholu a restaurací. Taková integrace by pravděpodobně vedla k tomu, že na trhu bude velmi malý počet efektivně vyráběných značek. Regulace ale umožňuje vstup na trh i menším firmám, které mimo jiné představují vítanou konkurenci gigantům.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688