Research (W4T.CZ)
Investice  |  03.02.2018 20:39:53

Pražská burza letos vůbec poprvé v týdnu ztratila, v hledáčku další výsledky

Měřeno indexem PX akcie na pražské burze za uplynulý týden ztratily nevýrazných 0,25 %. O negativní výkonnost se především vlivem globálního nepříznivého sentimentu na akcie postarala až poslední seance týdne. Ve čtvrtek totiž index PX dokonce zaznamenával nová 6,5letá maxima.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Svou vahou na index nejvýrazněji za týden zatlačily akcie Erste, přestože ještě hlubší ztráty vykázaly akcie likérky STOCK. Oproti vývoji obou titulů na domovských trzích, se o část ztrát v Praze postarala také posilující koruna. Negativní vývoj oběma titulům smrskl jejich letošní zisky zpět na jednociferné číslo.

O většinu zisků z předcházejícího týdne navíc přišly pro index významnější akcie O2, přestože firma reportovala lepší než očekávané hospodářské výsledky. Analytik Jiří Zendulka komentuje: „Vykázané hospodaření za loňský rok mě utvrzuje v předchozím zveřejněném odhadu, že by se titul v nadcházejících týdnech mohl obchodovat v pásmu 280 až 296 korun. Páteční pokles na hranici 280 korun tak považuji za možný vhodný okamžik vstupu do pozice. Opětovnou podporou pro kurz by se totiž měl stát také odkup vlastních akcií, který by firma po 7týdenní přestávce již měla spustit každým dnem.“

BCPP graf týdenní výkonnosti

Druhý týden v řadě se nedařilo akciím VIG, přestože se před páteční seancí pokoušely o pozitivní směrování. Horší výkonnost než index PX vykázaly v týdnu již jen akcie CETV, které byly další zahraniční emisí, kterou v Praze v přepočtu negativně ovlivnilo posilování koruny, resp. v tomto případě oslabování dolaru. Společnost již zveřejnila termín reportu loňských výsledků. Investory s čísly seznámí příští týden ve čtvrtek 8. února ráno.

Ve stejný den výsledky ráno zveřejní také Komerční banka, jejíž akcie byly v uplynulém týdnu největší brzdou větších ztrát indexu. Podobně takto působily i akcie MONETA, když jako pozitivní zprávu šlo vzít potvrzení ratingů bance od S&P Global Ratings na úrovni „BBB/A-2“. Banka bude v příštím týdnu „první“, když loňské hospodaření odtajní již ve středu ráno. Nutno dodat, že před akcie MONETA se s vyšším zhodnocením v týdnu vklínily akcie slovenské TMR. K týdenním ziskům jim přitom dopomohl až páteční obchod jen s jedinou akcií.

Hlavní titul pražské burzy akcie ČEZ zaznamenaly nová více než 2letá maxima. Daří se jim již třetí týden v řadě, přestože ceny elektřiny tentokrát naopak ztrácely. Podporou však byly zveřejněné nové podrobnosti ohledně variant možného rozdělení firmy.

Za nejvolatilnější titul týdne lze označit akcie Unipetrol. Na konci ledna končící odkup ze strany PKN Orlen, jakoby vymazal zájem investorů a titul se v polovině týdne propadl až na 364 korun. Následně přišel výrazný obrat na závěrečných 376 korun. Jiří Zendulka zmiňuje: „Polský majoritní vlastník zatím nezveřejnil, jaký byl zájem akcionářů o odkup za kurz 380 korun. Je tak možné, že údaje dá k dispozici až po vypořádání transakce, resp. nejpozději do 23. února. Následně bude zřejmě více jasněji o budoucím osudu titulu na pražské burze.“

BCPP přehled týdenní / letošní výkonnosti

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688