Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.01.2018 23:05:14

26. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy v pátek výrazně posílily, ačkoli data z ekonomiky zaostala za předpoklady analytiků. Náladu na trhu nadále podporuje úspěšná výsledková sezóna za uplynulý kvartál, akcie byly podporovány i nadále slabým dolarem.

Index Dow v pátek přidal 0,85 % na 26 616,71 bodu, S&P 500 vzrostl o 1,18 % na 2 872,87 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 1,28 % na 7 505,77 bodu. Posílily akcie ve všech hlavních sektorech, nejvíce technologie a odvětví zdravotní péče. Index volatility VIX klesl o 4,32 % na 11,08 % a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o bezmála čtyři bazické body na 2,6562 %. Bitcoin a ethereum ztrácely shodně přes 2 %.

Nadále solidně vyznívá výsledková sezóna, v rámci které zatím 80 % firem překonalo odhady na úrovni zisků i tržeb. Mezi posledními vydařenými výsledkovými reporty byly ty od společností AbbVie (+13,77 %), Honeywell (+1,95 %), Intel (+10,55 %) nebo Rockwell (+1,65 %).

"Ještě důležitější než míry překonávání odhadů je to, že se výhledy na první kvartál nadále zlepšují, což se v posledních letech prakticky nedělo," uvedl Nick Raich ze společnosti The Earnings Scout.

OČEKÁVANÉ HOSPODÁŘSKÉ VÝSLEDKY V TÝDNU OD 29. LEDNA (APPLE, AMAZON, ALPHABET, MICROSOFT, FACEBOOK)

Wall Street v pátek také hodnotila čerstvá makrodata. První odhad vývoje HDP USA v 4Q2017 zaostal za odhady (+2,6 % vs. +3,0 %). "Jde samozřejmě o zklamání, obzvlášť ve světle toho, že se 3% růst stal tak trochu normálem," napsal Mike Loewengart ze společnosti E-Trade. "Firmy jsou ale nadále optimistické, a to i v době, kdy má za sebou americká ekonomika velice silný rok."

V prosinci přibylo objednávek zboží dlouhodobé spotřeby o 2,9 % (odhad: +0,8 %), což naopak vyvolalo optimismus.

Za celý týden Dow zpevnil o 2,09 %, S&P 500 o 2,23 % a Nasdaq Composite o 2,31 %.

6 NEJVĚTŠÍCH RIZIK ROKU 2018

Na devizovém trhu dolar oslaboval po zprávě o zpomalení růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. Euro si v závěru obchodování v New Yorku vůči dolaru připisovalo 0,15 % na 1,2413 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, od začátku týdne ztrácel 1,6 %. To představuje jeho nejvýraznější týdenní pokles od loňského června.

Americká měna zůstala pod tlakem navzdory tomu, že se prezident Donald Trump ve čtvrtek vyslovil pro silný dolar. K poklesu dolaru v týdnu přispěl americký ministr financí Steven Mnuchin prohlášením, že slabší dolar je příznivý pro zahraniční obchod Spojených států. Trump ve čtvrtek nicméně uvedl, že ministrova slova byla vytržena z kontextu. "Dolar bude silnější a silnější a já koneckonců chci vidět silný dolar," řekl americký prezident televizi CNBC na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Ceny ropy v pátek zbrzdily růst poté, co ve čtvrtek vystoupily na tříleté rekordy. Důvodem je nižší poptávka související s nadcházejícím obdobím údržby v rafinériích na severní polokouli. Podporou pro ceny je ale slabý dolar.

Díky propadu americké měny na nové tříleté minimum ceny obou typů suroviny za celý týden vykázaly zisky. Podle obchodníků je výhled pro ceny ropy celkově příznivý, krátkodobě ale poptávku stlačuje blížící se konec zimního období na severní polokouli. Řada rafinérií bude po zimě zavřena kvůli pravidelné údržbě.

Na straně nabídky ceny stlačuje růst těžby ropy v USA, která by v dohledné době měla dospět k deseti milionům barelů denně a dostat se na úroveň Saúdské Arábie. Více ropy těží jen Rusko, a to průměrně 10,98 milionu barelů denně. Od poloviny roku 2016 Spojené státy zvýšily produkci ropy o 17 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688