Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.12.2017 14:17:07

Dvě nepříjemné zprávy o vývoji v příštím roce

Společnost Bespoke přináší svým klientům pár zajímavých faktů a dat týkajících se predikcí vývoje na trzích a v ekonomice v příštím roce. Vybrali jsme pro vás pohled na úspěšnost akciových stratégů při předpovídání pohybů indexu S&P 500, úvahu na téma honění trendů a kontrariánství a nakonec jeden vypovídající graf o Číně. 

V následující tabulce vidíme konsenzus očekávané hodnoty indexu S&P 500 na konci příslušného roku a skutečně dosaženou hodnotu (další sloupce ukazují posílení indexu podle odhadů stratégů, skutečné posílení či oslabení trhu a rozdíl mezi oběma čísly). Celkově se potvrzuje známý fakt – odhady stratégů nemají velkou vypovídací hodnotu a skutečný vývoj se od nich obvykle značně liší. Od roku 2000 byl výjimkou pouze rok 2005 a rok 2016. Stratégové také nikdy nepredikovali oslabení trhu, pro letošní rok čekali pouze 5,5% posílení, ale investoři se mohou těšit z téměř 20% zisků. Pro rok příští pak čekají 6,4% posílení trhu. Od roku 2000 pak stratégové v průměru očekávali 9,3% zisky trhu, ale skutečnost přinesla posílení pouze na úrovni 5 %. 



Přijde po letošní rally korekce, nebo bude trend pokračovat dál směrem nahoru tak, jak čekají stratégové? Řada investorů může při hledání odpovědi na toto dilema hledat vodítko v historii. A právě jim Bespoke přináší druhý obrázek porovnávající vývoj indexu S&P 500 v roce X a vývoj v roce X+1. „Pokud by měli pravdu kontrariáni, v grafu by byla patrná křivka jdoucí z horního levého do dolního pravého roku. Pokud by bylo pro vývoj v následujícím roce rozhodující momentum, šla by křivka z dolního levého rohu do horního pravého rohu. Jenže realita se neblíží ani jedné možnosti, což znamená, že návratnosti mezi dvěma po sobě jdoucími lety nevykazují žádnou korelaci.“ Historie tedy v podstatě říká, že co se stane příští rok, na roce 2017 vůbec nezávisí. 

 

Výše uvedené tedy naznačuje jednu věc: Ohledně vývoje v příštím roce nevíme téměř nic. S ohledem na to, jak často hledáme různá vodítka, to je zřejmě nepříjemná zpráva. V tom lepším případě se pak necháme jen překvapit tím, jak moc trhy posílí. V tom horším přijde korekce a ztráty. Podle řady názorů by je mohl vyvolat zejména vývoj v Číně. Bespoke v této souvislosti poukazuje na nová čísla z čínské ekonomiky, která ukazují, že růst celkových dluhů se stále pohybuje nad růstem nominálního produktu. Míra zadlužení se tedy v Číně i přes určité snahy vlády o zabrzdění úvěrového růstu stále zvyšuje. A to je možná horší zpráva, než ta o naší schopnosti přesně predikovat, co přinese příští rok.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.07.2021Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2020 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688