Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2017 18:13:25

Tři nejlepší dividendoví aristokraté


Takzvaní dividendoví aristokraté jsou obchodované společnosti, které dokážou dlouhou řadu let navyšovat dividendy. Většinou jim to umožňuje silná pozice na relativně atraktivním trhu, která dává prostor pro růst tržeb, vysoké marže a schopnost generovat velký objem hotovosti. Tato fundamentální krása ale nejednou mívá jednu investiční vadu – po podobných firmách a titulech je přirozeně velká poptávka a ceny a valuace tak nebývají nejníže. To ovšem některým aristokratům nebrání v tom, aby někdy nabídli mimořádně vysokou návratnost. Podívejme se na vítěze letošního roku.

Na Fool.com se můžeme dočíst, že aristokratem s nejvyšší letošní návratností jsou akcie společností  AbbVie. Celková návratnost u nich dosáhla 61,3 %, firma přitom dokázala zvyšovat dividendy 44 rokem v řadě. Na druhé místo se dostala S&P Global  s 57,1 % návratností (dividendy navyšuje také 44 rokem). A na třetí příčku vystoupila společnost Sherwin-Williams s 55,1 % návratností akcie (38 let zvyšování dividend).

AbbVie je do značné míry sázkou na pokračování/vypršení patentů o jejích nejslibnějších lécích. S&P Global zná každý, kdo se pohybuje na trzích. Firma dokáže generovat vyšší tržby a ziskovost mimo jiné kvůli tolik diskutovanému posunu k pasivnímu investování, který zvyšuje tržby divize S&P Dow Jones Indices. S&P Global stojí za větší pozornost, ale dnes bych se rád věnoval třetí společnosti - Sherwin-Williams. Této „barvy – laky“ společnosti jsem se totiž věnoval již v polovině tohoto roku a tehdy jsem investorů doporučoval, aby jí určitě věnovali pozornost. Jak ukazuje následující graf, v tomto případě se zájem skutečně vyplatil a nejvíce těm, kteří jej měli již od počátku roku:

Zdroj: Morningstar

Poslední čtvrtletní výsledky potvrzují, že firma je ukázkovým strojkem na peníze. Její provozní tok hotovosti sice v minulém roce kvůli pracovnímu kapitálu klesl asi o 150 milionů dolarů na 1,3 miliard dolarů. Po investicích jí ale stále zbyla asi miliarda dolarů (v roce 2015 to bylo asi 1,2 miliardy dolarů). Dividendy jsou hluboko pod tímto volným cash flow (312 milionů v minulém roce) a odkupy už firma loni zastavila. Prostor pro navyšování dividend tak je i přes jejich dosavadní růst stále obrovský a zvyšování dividend je tahem, na který trhy obvykle slyší.

V polovině roku jsem tu poukazoval na to, že na ospravedlnění tehdejší kapitalizace by muselo volné cash flow firmy růst minimálně čtyři roky ročně asi o čtvrtinu. Jinak řečeno, v roce 2020 by muselo být více než dvojnásobně vyšší než oněch 1 – 1,2 miliardy dolarů. To nebyla laťka nízká, ale s ohledem na výsledky ne nedosažitelná. Jenže od poloviny roku se kapitalizace vyšplhala na současných 38,4 miliardy dolarů. Což znamená, že nyní už by na její ospravedlnění musel tok hotovosti růst ne o 25 % ročně, ale asi o třetinu. A v roce 2020 už by se měl tok hotovosti blížit spíše trojnásobku současné úrovně.

S ohledem na dosavadní čtvrtletní výsledky se zdá, že ani toto by nemusel být nedosažitelný cíl (viz poslední dva sloupce v tabulce). Každopádně by si ale investor měl být dobře vědom toho, že jde o značně cyklický titul. Nátěry jsou totiž většinou zbožím nenutné spotřeby, stejně jako řada produktů a investic, které pokrývají – mosty, letadla, auta, těžká technika. Výše uvedené tak implikuje, že současný boom americké a vlastně i světové ekonomiky bude trvat ještě řadu let a natírat, stříkat a lakovat se bude dál o sto šest. Současná makroekonomická čísla to vůbec nevylučují, takže rally této akcie u konce být nemusí. Nicméně ona fundamentální laťka se posouvá nahoru popsaným způsobem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

26.12.20185 dividendových aristokratů na rok 2019 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688