Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2017 13:35:33

Apple má dobře skrytou, ale nebezpečnou Achillovu patu

Hodně dnes slyšíme o tom, jak si současní technologičtí giganti nakonec podmaní finanční služby. V případě společnosti Apple je ale možné, že trend je opačný a finance si skrytým způsobem podmaňují ji. Apple totiž provádí finanční operace, které na sebe podle odhadů The Economist váží 262 miliard dolarů aktiv a 108 miliard dolarů dluhu. Firma pak od roku 2011 provedla obchody s cennými papíry ve výši 1,6 bilionu dolarů. V některých ohledech se tak dá tvrdit, že finanční aktivity Applu dosahují asi poloviny aktivit Goldman Sachs. 

Hypotetická divize „Apple Capital“, má na starosti tři hlavní aktivity. Investuje obrovskou horu hotovosti, kterou firma generuje, a to většinou do cenných papírů s vysokým ratingem. K tomu používá deriváty jako zajištění proti kurzovému riziku a riziku spojenému s pohybem sazeb. A nakonec spravuje dluhovou zátěž firmy, která je pátou nejvyšší v USA. Vydává tedy obligace a snaží se minimalizovat daňovou zátěž. 

Od roku 2011, kdy zemřel Steve Jobs, rostla aktiva Applu ve srovnání s tržbami dvojnásobnou rychlostí. Investice nyní tvoří asi 32 % tržní hodnoty společnosti a investiční zisky představují přibližně 7 % hrubých zisků společnosti. To je již velké číslo i ve srovnání s tradičními finančními společnostmi. Apple Capital tedy podle různých měřítek dosahuje 30 – 85 % velikosti Goldman Sachs a 22 – 42 % velikosti GE Capital v roce 2007, kdy byla na svém vrcholu. Jenže Apple Capital se v jedné podstatné oblasti liší: Nebere depozita a má mnohem nižší dluhovou páku. 

 

V čele GE capital i Goldman stáli finančníci, kteří se hnali za zisky a poskytovali velký objem úvěrů. Apple Capital nemá za primární cíl generovat zisky, ale jeho rizikovost i přesto znatelně roste. Stále více totiž investuje do rizikovějších aktiv, používá více derivátů a roste geografická propast mezi tím, kde se firma zadlužuje a kde generuje hotovost. Zahraniční zisky totiž nejsou repatriovány a domácí byznys tak povětšinou musí utáhnout odkupy, dividendy a splácení dluhů. 

Apple je natolik ziskový, že je téměř nemyslitelný pád Apple Capital. Tedy i to, že by firma potřebovala pomoc, které se dostalo GE či GM. I tak by ale tato pomyslná divize mohla celou firmu poškodit. Stačily by na to ztráty z investičních portfolií generované například růstem sazeb. Další prudký růst investičních aktiv by také mohl vést k zájmu regulátorů. Takže současný management Applu by si měl dávat pozor, aby namísto penetrace do oblasti finančních služeb nakonec finance netáhly firmu pod hladinu.  

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688