Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  01.03.1999 11:04:35

Tisková zpráva Komerční banky a.s.

KOMERČNÍ BANKA ZASTAVILA

PROHLUBOVÁNÍ ÚČETNÍ ZTRÁTY

Komerční banka vykázala podle předběžných výsledků za rok 1998 podle mezinárodních účetních standardů (IAS) účetní ztrátu 9,5 miliardy korun, což je stejný výsledek jako v pololetí loňského roku. "Vzhledem k nečekaně silnému poklesu české ekonomiky a problémům na mezinárodních trzích v druhém pololetí považuji tento výsledek za úspěch. Jsem rád, že se novému vedení banky podařilo splnit slib daný akcionářům a veřejnosti v polovině minulého roku, že učiní vše potřebné pro to, aby se účetní ztráta banky již více neprohlubovala," řekl generální ředitel a předseda představenstva Komerční banky Jan Kollert.

Vlastní jmění, které odráží kapitálovou sílu banky, přesáhlo i po započítání účetní ztráty úroveň 20 miliard korun. Komerční banka spolehlivě splňuje požadavky na kapitálovou přiměřenost banky, a to jak podle pravidel ČNB, tak podle standardů BIS.

Bilanční suma banky podle mezinárodních účetních standardů činila na konci roku 1998 celkem 422,011 miliard korun. Důvodem poklesu bilanční sumy proti roku 1997 byla obezřetná úvěrová politika banky a zpřísnění kritérií při posuzování podnikatelských záměrů klientů. Základní jmění banky zůstalo na úrovni 9,502 miliardy korun.

Vedle mezinárodních účetních standardů Komerční banka zveřejňuje své předběžné výsledky i podle české metodiky účetnictví (CAS). Banka podle CAS vykázala za rok 1998 účetní ztrátu 9,8 miliardy korun. Rozdíl ve srovnání s výsledkem podle IAS jen dán především vyrovnáním rozdílů v odpisových sazbách hmotného a nehmotného majetku.

Tisková zpráva Komerční banky a.s.

Diskuze a názory uživatelů na téma: Tisková zpráva Komerční banky a.s.

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   9:09  Americké indexy po setinách vylepšují svoje rekordy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 22:09  Americké akcie na vrcholu? Patria (Patria Finance)