Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.03.2017 10:38:47

Vítězství Le Penové? Šok pro trhy by byl pětkrát větší než kolem Řecka (UBS)

Šokové vlny pětkrát větší než na začátku dluhové krize v eurozóně by mohly potkat Evropu, kdyby si krajně pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová dokázala zajistit vítězství v prezidentských volbách ve Francii. Odhaduje to švýcarská banka UBS. Vítězství Le Penové podle průzkumů v tuto chvíli reálně nevypadá. UBS ale přesto radí opatrnost. Podle ní existuje 40procentní šance, že se šéfka Národní fronty se stane v polovině května prezidentkou Francie.

Prezidentské volby se ve druhé největší ekonomice eurozóny konají 23. dubna a 7. května, kdy proběhne druhé kolo. Vzhledem k popularitě Le Penové patří letos v zemích eura k největším politickým rizikům. Le Penová prosazuje referendum o členství Francie v Evropské unii, dále vystoupení Francie ze Schengenského prostoru nebo omezení legálního přistěhovalectví do země nejvýše na 10 000 příchozích ročně.

Ten horší scénář

Švýcarský bankovní dům odhaduje, že kdyby si ji Francouzi skutečně zvolili prezidentkou, mohly by se akcie v eurozóně propadnout až o 35 procent a euro o desetinu. O 30 procent by se mohly propadnout akcie na rozvíjejících se trzích, jejich měny by mohly klesnout o 15 procent. Americké výnosy by mohl čekat propad až o 100 bazických bodů a širší americký akciový index S&P 500 by odepsal zhruba deset procent, předpovídá také banka v pesimističtějším scénáři.

Otřesy by se nevyhnuly ani dluhopisům spreadům. Ty by mohly být stejně dramatické jako v roce 2012, kdy se zdálo, že Španělsko a Itálie jsou na pokraji finančního kolapsu. Ve spreadech mezi německými papíry a dluhopisy zemí eurozóny by v případě nejhoršího scénáře mohl nastat posun až na zhruba 500 bazických bodů. Jako srovnání může fungovat Řecko, které bylo na pokraji finančního kolapsu v roce 2010. Spready vládních dluhopisů se tehdy rozšířily o zhruba 100 bazických bodů.

Schránka Evropa

Mírnější scénář UBS předpokládá zapojení mechanismů ECB a ohraničení šoků jenom na Evropu. Dopad na akcie a měny rozvíjejících se trhů by byl v takovém případě zhruba poloviční.

Šance na celkové vítězství Le Penové podle průzkumů zatím zůstávají nízké. Naposledy průzkum společnosti Ipsos v úterý ukázal, že Le Penová by sice těsně zvítězila v prvním kole (25 procent hlasů oproti druhému Emmanuelu Macronovi se 24 procenty), v tom druhém by ji ale centristický kandidát porazil poměrem 62 ku 38 procent hlasů. Obdobné odhady přinesl v pondělí průzkum Ifop-Fiducial.

Vývoj voličských preferencí hlavní kandidátů pro první a druhé kolo ukazují následující dvě grafická schémata od Reuters.

  

UBS odhaduje, že prohra kontroverzní kandidátky v prezidentském klání by euru mohla bezprostředně přinést úlevu. Dopad, jaký by její případné vítězství mělo na finanční trhy, je ale příliš vážný na to, aby bylo možné ho prostě ignorovat, tvrdí analytici.

„Převzetí prezidentského úřadu političkou, jejíž hlavním cílem je odchod Francie z eurozóny/EU, implikuje významné a obtížně předvídatelné nebezpečí redenominace a prodlení (Francie) ve splácení závazků s možnými globálními vedlejšími účinky,“ uvedli analytici.

Zdroje: Reuters, CNBC, marine2017.fr, ipsos.fr

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

29.03. 21:15  a co se stane (Truhlík)
29.03. 10:53  a co se stane (Igor)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688