Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.02.2017 22:24:21

23. února: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy zakončily čtvrteční obchodování poblíž nuly poté, co se ministr financí Steve Mnuchin vyjádřil k chystané daňové reformě. Rostoucí ceny ropy pomohly výše odvětví energetiky.

Index Dow navýšil své zavírací maximum o 0,17 % na 20 810,32 bodu, S&P 500 v závěru uhájil mírný zisk 0,04 % na 2 363,81 bodu, zatímco Nasdaq Composite odepsal 0,43 % na 5 835,51 bodu. Zisky okolo půl procenta si připsala odvětví energetiky, zdravotní péče nebo necyklického spotřebního zboží, ztrácely naopak technologie a nejvýrazněji sektor základních materiálů.

V plusu se ve čtvrtek pohybovaly například akcie velkých ropných firem (ExxonMobil, Chevron) a výrobců léků (Pfizer, Johnson & Johnson), ztrácela naopak většina velkých technologických společností v čele s Applem, Amazonem a Facebookem.

S&P 500 (23. února 2017)
S&P 500 (23. února 2017)

Ministr financí Steve Mnuchin přislíbil, že vláda prosadí reformu daňového systému do letní přestávky v činnosti Kongresu, detaily ale neprozradil. "Investoři by rádi věděli více. Jsou nyní o něco opatrnější, ale žádná změna nálady ze současné převážně býčí se zatím nekoná," uvedla Kate Warneová ze společnosti Edward Jones.

"Ekonomice se daří i bez daňové reformy," připomněl solidní kondici amerického hospodářství Bruce Bittles ze společnosti Baird. "Trh může klidně posilovat až do doby, než se dozví, jak bude reforma vypadat. A pak může přijít korekce."

Americký dolar na devizovém trhu oslaboval kvůli pomalému pokroku reformy daní a veřejných výdajů ve Spojených státech. Na náladu trhu má také stále vliv středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA. Nervozita z politického vývoje na obou stranách Atlantiku naopak pomáhá japonskému jenu, který je považován za bezpečnou investici v době nejistoty.

Japonskému jenu k růstu vůči euru pomáhá nervozita z výsledku prezidentských voleb ve Francii. Silné postavení má zatím kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která zaujímá negativní postoj k členství v EU.

Středeční zápis ze zasedání FOMC ukázal, že členové výboru považovali za méně naléhavou potřebu zvýšit sazby. "Lidé čekali o něco více jestřábí zápis," komentoval podle agentury Reuters vývoj na trhu makléř z TJM Brokerage Ricard Scalone.

Ceny ropy ve čtvrtek rostly. Příčinou jsou překvapivé zprávy o poklesu amerických zásob. To by společně se snížením produkce ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mohlo vést k omezení současného nadbytku suroviny na trhu, napsala agentura Reuters.

Údaje amerického ropného institutu (API) ukázaly pokles zásob americké lehké ropy v týdnu do 17. února o 884 000 barelů. Podle úřadu pro energetické informace (EIA) zásoby ropy sice vzrostly, avšak méně, než čekali analytici. Snížily se rovněž zásoby benzínu.

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které by měly produkci omezit o dalších 558 000 barelů denně.

V lednu již země plnily slíbené snížení těžby z 90 %. Analytici i zástupci OPEC věří, že nižší těžba povede k poklesu zásob, což zvýší ceny.

Nejdůležitější čtvrteční události na amerických trzích

  • Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce v Kongresu do srpnové přestávky prosadit zásadní daňovou reformu. Snížit by se měla daňová zátěž pro střední vrstvy a zjednodušit by se měly daně pro podniky. Ve čtvrtečním rozhovoru v televizi CNBC to řekl ministr financí USA Steven Mnuchin. Detailnější informace k plánované reformě však odmítl prozradit.
  • Francouzská potravinářská společnost Bonduelle se dohodla na koupi amerického producenta čerstvých, předem připravených salátů a dalších produktů Ready Pac Food. Akvizicí francouzská firma výrazně posílí svou pozici ve Spojených státech. Cenu firmy nezveřejnily.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 18. února stoupl na 244 tisíc z 238 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 239 tisíc). Trh čekal 240 tisíc. Počet pokračujících žádostí se v týdnu do 11. února snížil na 2,06 milionu z 2,077 milionu, očekávalo se 2,068 milionu.
  • USA: Index cen domů FHFA v prosinci meziměsíčně stoupl o 0,4 % (odhad: +0,5 %, listopad: +0,7 %).
  • USA: Index aktivity chicagského Fedu v lednu klesl na -0,5 bodu (odhad: 0 bodů, prosinec: 0,18 bodu).
  • Cowen & Co. snížila cílovou cenu akcií Fitbit na 7 z 9 USD.
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Tesla na 314 z 245 USD.
  • RBC Capital začala pokrývat akcie Monsanto s cílovou cenou 118 USD a doporučením "sector perform".

Výsledková sezóna

 

Makléř: Evropským akciím by se letos mohlo dařit lépe než těm americkým, na strategii "kup a drž" zapomeňteMakléř: Evropským akciím by se letos mohlo dařit lépe než těm americkým, na strategii

Pokud se nenaplní ty nejčernější vize politického a ekonomického vývoje, mělo by se letos dařit evropským akciím, a to dokonce lépe než těm americkým. V pořadu Investice ZET svůj názor rozvedl makléř Vladimír Vávra z WOOD & Company.


Krátkodobý a dlouhodobý pohled na akciový trh aneb Co (ne)řeknou dvě tabulkyKrátkodobý a dlouhodobý pohled na akciový trh aneb Co (ne)řeknou dvě tabulky

Takzvaná Trump rally po určitém zaváhání po inauguraci amerického prezidenta pokračuje a americké akciové indexy jsou na nových rekordech. Aktuální býčí trend je přitom jeden z nejvýraznějších v historii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688