Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2017 08:50:24

Summary: Heineken vyhlíží lepší marži, Pepsi je opatrná ve výhledu

Heineken rychle expanduje a očekává zlepšení provozní marže. Pepsi je po solidních výsledcích opatrná ve výhledu. AIG výsledky nepotěšila. Investory snad potěsí alespoň zpětný odkup akcií. Přinášíme pravidelné denní akciové summary.

Evropa

Heineken NV

Heineken hospodařil v roce 2016 s provozním ziskem 3,54 mld. EUR, což značí organický růst na úrovni 10 % při tržním konsensu 3,47 mld. EUR. Provozní marže se rozšířila o 54 bps YoY na 17 %. Zásluhu na tom nese zejména region Asie-Pacifik, kde rostla spotřeba piva Tiger až o 18 % na 24,5 mhl. Důvodem tohoto rychlého tempa je rozšiřující se střední třída obyvatelstva a její nově nabytá kupní síla. Západní Evropa, pro Heineken největší trh generující téměř 50 % tržeb, vykázal organický růst prodeje piva na úrovni 0,7 % v celkovém objemu 79 mhl. Heineken globálně prodal 200 mhl piva s 3% organickým růstem. Prémiový segment rostl o 4 % na 32 mhl.

Do dalšího roku očekává management rozšíření provozní marže o přibližně 40 bps v linii se střednědobými cíli. Měnové výkyvy by měly mít podobný dopad jako v předešlém roce 2016, kdy byl provozní zisk zatížen 75 mil. EUR. Výše kapitálových výdajů se změní jen mírně, držet by se měly těsně pod 2 mld. EUR, přičemž v roce 2016 dosáhly 1,8 mld. EUR. Heineken v současnosti rychle expanduje – v Brazílii jedná o odkupu aktivit svého rivala Kirin, v UK probíhá akvizice sítě hospod Punch Taverns a ve Vietnamu vyjádřil zájem o podíl v Saigon Beer Alcohol Beverage Corp., což je největší tamní prodejce piva. Akcie zareagovaly na oznámení 3,5% růstem ceny.     

USA:

PepsiCo

Výrobce slazených nápojů Pepsi vygeneroval v období 4Q16 tržby ve výši 19,5 mld. USD (+5% YoY) při tržním konsensu ve stejné linii. Spodní řádky výsledovky navzdory širší provozní marži (+90 bps YoY na 13,4 %) nedokázaly po očištění o jednorázové položky naplnit predikce (čistý zisk na akcii 0,97 USD proti 1,16 USD). Po započtení těchto položek se však výsledek vylepší a čistý zisk na akcii dosahuje 13% YoY růstu na 1,2 USD, což je 4c nad očekáváními. 

Výsledky Coca-Cola pro srovnání: tržby 9,4 mld. USD (-6 % YoY) při konsensu 8,9 mld. USD a čistý zisk na akcii 0,37 USD (-2,5 % YoY) při konsensu 0,44 USD.

Provozní zisk táhly zejména dva největší segmenty, Frito-Lay North America a North America Beverages, jež vytváří téměř 80 % celkového provozního zisku. FLNA vyrábí malé občerstvení (brambůrky apod.) a jeho provozní zisk narostl bezmála o 10 % YoY na 1,4 mld. USD. NAB (nápoje pro severoamerický trh) hospodařil s až 13% YoY růstem na 0,7 mld. USD

PepsiCo i jeho odvěký konkurent Coca-Cola se v současnosti soustředí na rozvoj prodeje zdravých nápojů a pochutin poté, co se spotřeba slazených nápojů propadla na 30letá minima. Výhodou těchto produktů je, že sebou často přinášejí silnější marže, jelikož zákazníci jsou ochotni si připlatit. V USA navíc některé státy zavedly na slazené nápoje daň z obsaženého cukru, o čemž se diskutuje také v Evropě.

Výhled na rok 2017 je pro Pepsi typicky konzervativní – jádrový čistý zisk na akcii na úrovni 5,09 USD při konsensu 5,16 USD by tak nemusel vyvolat žádné markantní propady na akciovém trhu. Provozní cashflow by se měl pohybovat v okolí 10 mld. USD a volný cashflow 7 mld. USD. Akcie PepsiCo po prvotním propadu stoupají a v současnosti se nacházejí 1 % pod včerejší zavírací cenou.

American International Group 

Americká pojišťovací společnost ukončila kvartál se záporným čistým ziskem na akcii (-2,72 USD) a daleko pod tržním konsensem (0,42 USD). Na vrub se to dá připsat vytvoření rezerv pro budoucí nároky na pojistné plnění v hodnotě 5,6 mld. USD

Problematickým se jeví také nárůst accident year loss ratio (poměr vyplaceného pojistného plnění a příjmů z pojistného), které dosáhlo 108 % (+13 p.b. YoY), což znamená, že AIG v současnosti vyplácí víc, než přijímá. Hlavní zásluhu na tom nese komerční pojištění, které vytváří 55 % tržeb. V jeho případě tento ukazatel stoupl o 12 p.b. na 78 %. Komerční pojištění stálo také za větší části z uvedených rezerv ve výši 5,6 mld. USD

Dobrou zprávou je, že management pokračuje v programu zpětného odkupu akcií, který je součástí plánu vrátit akcionářům do konce roku 2017 až 25 mld. USD. Zpětný odkup akcií byl navýšen na 3,5 mld. USD. V rámci tohoto plánu AIG zeštíhluje výdaje, snaží se zvýšit profitabilitu a přesunout svoji pozornost na nové typy pojištění (např. pojištění proti zanedbání zdravotní péče). AIG po špatných výsledcích odepisuje 9 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688