Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.02.2017 23:12:18

13. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie týden zahájily růstem na nové rekordy. Tržní kapitalizace širšího indexu S&P 500 poprvé v historii překonala 20 bilionů USD. Trhy dále podporoval slib prezidenta Donalda Trumpa, že brzy představí změny v oblasti daní. Týden začal úspěšně i pro akcie Applu, které posunuly své zavírací i absolutní maximum.

Index Dow stoupl o 0,7 % na nové zavírací maximum 20 412,16 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,52 % na nové zavírací maximum 2 328,25 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,52 % na nové zavírací maximum 5 763,96 bodu. Absolutní rekord posunul Dow na 20 441,48 bodu, S&P 500 jej navýšil na 2 331,58 bodu a Nasdaq Composite jej posunul na 5 770,99 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,03 % na 11,07 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 2,434 %.

Americké akcie (13. února 2017)
Americké akcie (13. února 2017)Zdroj: Google

Posilovaly hlavně akcie bank a průmyslových firem. Oba sektory by měly mít největší užitek z Trumpovy politiky. Nejmenší zisk si připsaly sektory cyklického a necyklického spotřebního zboží a energetické odvětví.

Trump minulý týden slíbil v příštích týdnech učinit velké oznámení ohledně reformy daňového systému. Tím se zmírnila nervozita, která na trhu trvala několik týdnů kvůli sporným Trumpovým krokům, a pozornost se vrátila k úsilí o podporu ekonomického růstu.

Úspěšnou seanci za sebou mají akcie technologické firmy Apple (+0,89 %), které se dostaly na nové historické maximum 133,82 USD a seanci zakončily na novém zavíracím maximum 133,29 USD. Titul podpořilo zvýšení cílové ceny ze strany analytiků banky Goldman Sachs. Banka cílovou cenu zvýšila ze 133 USD na 150 USD. Vysvětlila to vírou v silné prodeje nové generace iPhonu, která by měla být podle očekávání představena v září.

Oslabily naopak akcie mobilních operátorů v čele s akciemi firmy Verizon Communications (-0,91 %), která oznámila, že oživí plán na neomezená data. Zpráva vyvolala obavy z cenové války.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (+2,27 %), investiční banky Goldman Sachs (+1,46 %) a technologické firmy Cisco Systems (+1,46 %).

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Dow na 20 000: Čas na rekapitulaciDow na 20 000: Čas na rekapitulaci

Dosažení historického maxima, a v tomto případě hezky kulatého, nemusí nic znamenat. Index může pokračovat v růstu i klesat stejně jako na kterékoli jiné hodnotě. Ale vždy je vhodný čas na menší rekapitulaci, co atraktivní číslo znamená pro portfolio investora z dlouhodobého hlediska.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688