Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.08.2016 15:28:16

Volby v USA obvykle přináší recesi a nejhorší medvědí trhy


Několik mých klientů se mě ptalo na vztah mezi americkými prezidentskými volbami na straně jedné a ekonomickým a tržním cyklem na straně druhé. Pohled do historie ukazuje, že volby jdou často ruku v ruce s recesí či medvědím trhem. Najdeme ale i výjimky a já sám zůstávám býkem jak ohledně dalšího vývoje v americké ekonomice, tak co se týče amerických akcií. Důvodem je mimo jiné i to, že Fed pravděpodobně pozdrží další zvedání sazeb až do doby po volbách. Bude tedy postupovat stejně, jako tomu bylo často v minulosti.

Detailní pohled do historie ukazuje, že od roku 1947, kdy byl poprvé zveřejněn vývoj čtvrtletního HDP, proběhlo 17 prezidentských voleb. Během tohoto období nastalo také 11 recesí a téměř všechny proběhly během voleb, nebo krátce po nich! Politický cyklus by tedy naznačoval, že příští rok s velkou pravděpodobností přijde recese. Nejsem si jistý, čím by ji přivodila Hillary, ale ona by určitě na něco přišla.

U Donalda to je mnohem jednodušší. Stačí jen, aby jednostranně vypověděl americké obchodní dohody, zavedl dovozní cla na zboží z Číny a Mexika a potrestal americké firmy za to, že tvoří pracovní místa v zahraničí a ne doma. Pokud by se ale ani jeden z těchto kandidátů neodvážil odchýlit se od politiky posledních let, pro americké akcie by to byla pozitivní zpráva.

Fed dal před několika dny najevo, že se zvedáním sazeb nepospíchá. Další zasedání FOMC je naplánováno na 20. a 21. září, začátek listopadu a 13. a 14. prosince. Moje analýza vývoje sazeb od roku 1954 ukazuje, že Fed několikrát čekal se zvýšením sazeb do doby po volbách a je pravděpodobné, že letos tomu nebude jinak.

Sám stále věřím tomu, že v letošním roce k žádnému zvýšení nedojde, ale nedá se vyloučit, že sazby půjdou nahoru na posledním letošním zasedání FOMC v prosinci. Pokud by se pak z „normalizace monetární politiky“ stalo jedno zvýšení sazeb ročně po dobu několika let, sazby by se držely nízko ještě hodně dlouho. A co se týče medvědích trhů, z historie je patrné, že po roce 1961 jich z celkového množství devíti proběhlo pět v dobách voleb. A šlo o ty nejdelší.

V grafu jsou vyznačeny prezidentské volby v USA a vývoj reálného produktu v miliardách dolarů roku 2009. Jak bylo uvedeno, od roku 1947 proběhlo 11 recesí a většina z nich během voleb, nebo krátce po nich:



Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688