Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.08.2016 15:16:04

Jaké banky se brzy spojí?

Přetrvávající nízké úrokové sazby a neutěšený stav italského bankovního sektoru v kombinaci s nástupem dravých fintech společností prohlubují nedůvěru investorů v evropské finanční domy. V každém jiném odvětví by slabá výkonnost a stagnace spustily lavinu fúzí a akvizic, finanční sektor je však světem, ve kterém platí trochu jiná pravidla. I to se ale může změnit.

Analytici tvrdí, že dohody bankovních obrů v současném prostředí nejsou zcela vyloučené. Následující spojení se podle expertů na fúze a akvizice přímo nabízejí a některá z nich nemusejí být ani zdaleka tak nereálná, jak se na první pohled může zdát.

Barclays se dohodne na převzetí Deutsche Bank

Akcie největšího německého finančního domu se prodávají za pouhou čtvrtinu účetní hodnoty, což by pro ostatní finanční ústavy mohlo být samo o sobě obrovským lákadlem. Pokud by se britská Barclays dohodla na převzetí německé Deutsche Bank, vznikl by kolos, který by na poli investičního bankovnictví a obchodování svou velikostí zastínil i americkou JPMorgan Chase. Díky akvizici Deutsche Bank by se navíc snížila expozice Barclays vůči USA, což by s radostí přivítal její šéf Jes Staley. Barclays se sídlem v Londýně by navíc získala druhou evropskou základnu, čímž by se pojistila proti většině scénářů očekávaných po uskutečnění brexitu.

Výnosy bank z obchodování na vlastní účet
Výnosy bank z obchodování na vlastní účet

Santander se dohodne na převzetí Deutsche Bank

Deutsche Bank by podle analytiků mohla být zajímavá například i pro španělskou Banco Santander, jejíž byznys stojí primárně na retailových službách. Pro největší španělský finanční ústav by Deutsche Bank s významnými aktivitami v oblasti investičního bankovnictví představovala bránu k novému byznysu. Německo je navíc pro španělskou Santander již dnes jedním z deseti hlavních trhů, takže by banka posílila v regionu, který dobře zná.

JPMorgan Chase se dohodne na převzetí Standard Chartered

O možném spojení americké JPMorgan Chase s nadnárodní Standard Chartered se sídlem v Londýně se hovoří s přestávkami již od roku 2005, kdy se kormidla v JPMorgan ujal Jamie Dimon. V roce 2006 se například šuškalo, že by americký obr mohl koupit nabízený podíl Standard Chartered, který nakonec získala singapurská investiční společnost Temasek Holdings. Později spekulace o spojení těchto bankovních domů zesílily poté, co z finanční krize vyšly JPMorgan Chase i Standard Chartered lépe než jejich konkurence. Tržní kapitalizace Standard Chartered se pohybuje kolem 25 miliard USD, pro JPMorgan Chase, jejíž tržní kapitalizace je zhruba devětkrát větší, tak teoreticky jde o relativně snadný cíl. Atraktivní je navíc expozice Standard Chartered vůči Asii, Střednímu východu a Africe.

Expozice Standard Chartered a JPMorgan vůči světovým trhům
Expozice Standard Chartered a JPMorgan vůči světovým trhům

ICBC se dohodne na převzetí Standard Chartered

Vysoká expozice Standard Chartered vůči rozvíjejícím se trhům by nemusela být lákavá jen pro americké banky s dominantní expozicí vůči domácí ekonomice. Zájem by mohly projevit i asijské finanční domy, například Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), největší banka v Číně, která dává najevo chuť rozvíjet se a dále expandovat. Tržní kapitalizace ICBC je zhruba 230 miliard dolarů, zatímco tržní kapitalizace Standard Chartered jen asi 24 miliard dolarů.

Tržní kapitalizace a výnosy světových bank
Tržní kapitalizace a výnosy světových bank

Société Générale se dohodne na převzetí UniCredit

Italská UniCredit je vůbec nejlevnější z největších evropských bank. Na konci června byl jejím novým šéfem jmenován francouzský investiční bankéř Jean-Pierre Mustier, který dříve šéfoval divizi investičního bankovnictví Société Générale. Nový šéf UniCredit se bude muset činit - ziskovost skupiny je ve srovnání s konkurencí slabší, UniCredit má více špatných úvěrů a také horší rozvahu. Převzetí ze strany silnějšího konkurenta by tak pro ni bylo darem z nebes. Pro francouzskou Société Générale, která je v posledních letech konzistentně v černých číslech, by UniCredit mohla být zajímavou sázkou na oživení italského bankovního sektoru a růst východoevropských trhů, na nichž italská skupina rovněž působí.

Wells Fargo se dohodne na převzetí Credit Suisse

Americká banka Wells Fargo je celosvětově jedním z nejzdravějších finančních domů. Dosud se soustředila převážně na bankovní služby pro spotřebitele a podnikatele, v poslední době ale naznačuje, že by ráda smočila prsty i v investičním bankovnictví. Wells Fargo má poměrně velký objem volné hotovosti, pro kterou nemá využití, a podle odborníků bude muset brzy provést nějakou akvizici, aby byla schopna nadále držet krok s konkurencí. Švýcarská Credit Suisse by pro Wells Fargo, jež s ní již dnes spolupracuje, byla atraktivní zejména díky svým aktivitám v oblasti správy majetku a investičního bankovnictví.

10 rozvíjejících se trhů budoucnosti10 rozvíjejících se trhů budoucnosti{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/15/75-52995-banglades.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/14/52995-banglades.jpg', 'width': '1024', 'height': '768'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/15/75-52991-egypt.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/14/52991-egypt.jpg', 'width': '1024', 'height': '682'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/15/75-52998-etiopie.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2016/07/14/52998-etiopie.jpg', 'width': '1024', 'height': '682'}, 'height': '113'}

Rozvíjející se trhy nezažívají zrovna nejlepší období, ze slavné pětky BRICS zůstaly "v kurzu" prakticky jen Indie a Čína. Analytici ze společnosti BMI Research ale upozorňují, že mezi rozvíjejícími se a okrajovými trhy lze stále nalézt spoustu zemí s obrovským potenciálem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688