Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.06.2016 15:04:28

Rubin o Brexitu, Trumpovi a zvyšování sazeb v USA


Známý ekonom Robert Rubin se v rozhovoru s hlavním ekonomem FT Martinem Wolfem věnoval otázce vývoje v globální ekonomice, v ekonomice USA a také blížícím se prezidentským volbám v této zemi. Ekonom ohledně hlavních rizik v globální ekonomice uvedl, že Spojené státy si vedou poměrně dobře, probíhá tam pomalé oživení. EU se potýká v chaosu a není patrná nějaká velká snaha to změnit. Velké riziko představuje Čína, kde panuje složitá situace a vláda v podstatě vzdala snahy o strukturální reformy. V USA podle ekonoma převládá mezi firmami přesvědčení, že ekonomika si nepovede špatně, nejde však o nějaký výjimečný optimismus a to také drží investice korporátního sektoru na nízké úrovni. Na druhou stranu výrazně klesly obavy z toho, že americká ekonomika míří směrem k recesi.

Pozoruhodný je ekonomův názor na další kroky Fedu. Domnívá se totiž, že je v podstatě jedno, zda tato centrální banka zvýší v příštím měsíci sazby, nebo ne. Zvýšení sazeb o 25 bps totiž z faktického hlediska nemá na korporátní sektor významnější vliv. Rubin ale obratem dodává, že z psychologického hlediska je situace úplně jiná.

„Hillary Clintovonou znám dlouho a mám za to, že jde o pragmatickou ženu, která by si jako prezidentka USA vedla dobře. Nemám ovšem tušení, jak by v této funkci obstál Donald Trump, a myslím si, že ani on neví, co by vlastně dělal,“ řekl Rubin. K tomu dodal, že Clintonová by se pohybovala v institucionálním rámci tak, jak je obvyklé. Ovšem u Trumpa nelze predikovat, jak by se choval. Na otázku, jaká je pravděpodobnost, že Trump bude prezidentem USA skutečně zvolen, ekonom odpověděl: „Nejsem politolog, ale v oblasti politiky se pohybuji dlouho. Podle mého názoru je pravděpodobnost jeho zvolení hodně vysoká a je vyšší, než naznačují průzkumy veřejného mínění.“

Wolf, který je také uznávaným ekonomem, se podivoval nad tím, jak je možné, že bohatý národ, jehož ekonomika si vede relativně dobře, by si mohl do svého čela vybrat člověka, jako je Donald Trump. Rubin na to reagoval s tím, že podle průzkumů veřejného mínění se dvě třetiny Američanů domnívají, že jejich země kráčí špatným směrem. Tento jejich pocit živí i nejistota ohledně toho, že neztratí zaměstnání, a celkový stav na trhu práce. „Ve společnosti existuje obrovský pocit nespokojenosti a zloby,“ tvrdí ekonom.

Podle Rubina není dnes v USA věnována velká pozornost Brexitu. Pokud se ale Velká Británie skutečně rozhodne z EU odejít, rychle se to změní. Tento krok by totiž byl velkou ranou a ekonomickou hrozbou. Wolf na jeho tvrzení reagoval otázkou, zda by Brexit mohl být vážnou ranou celému Západu. Rubin říká, že z jeho pohledu jako Američana by mohlo jít o velmi vážný zásah pro celou EU, která už nyní trpí řadou problémů, včetně uprchlické krize. „Nemyslím si, že by se EU rozpadla. Myšlenka společného evropského projektu ale určitě ztrácí podporu,“ uzavřel Rubin.

Zdroj: FT Video

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688