Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.12.2015 23:58:39

3. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování mírně nad nulou, prakticky ihned ale sestoupily do mínusu a během dne ztráty postupně navyšovaly. Další kroky ECB na podporu ekonomiky starého kontinentu nedostály očekávání trhu, což investoři vyhodnotili jako riziko budoucího vývoje evropského i světového hospodářství. Wall Street se navíc připravuje na brzký růst úrokových sazeb v USA.

Evropská centrální banka na svém zasedání rozhodla o snížení depozitní sazby o 0,1 procentního bodu na -0,3 %. Současně ECB rozhodla o prodloužení programu kvantitativního uvolňování v objemu 60 miliard eur měsíčně minimálně do března 2017. Trhy ale čekaly, že banka přistoupí k mnohem důraznějším krokům. Někteří investoři doufali, že banka zintenzivní nákupy cenných papírů v rámci QE a zavede druhou depozitní sazbu, která by se vztahovala na vyšší úložky komerčních bank na jejích účtech.

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová naopak ve čtvrtek podobně jako ve středu vyjádřila přesvědčení, že ekonomika USA je připravena na první zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Podle analytiků je už takřka jisté, že Fed na zasedání v polovině prosince zvýší základní úrokovou sazbu, která je už sedm let jen těsně nad nulou.

"Trhy stále zápasí s protichůdným směřováním ECB a Fedu," řekl agentuře Reuters Paul Nolte z investiční firmy Kingsview Asset Management.

Dow se ve čtvrtek propadl o 1,42 % na 17 477,67 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,44 % na 2 049,62 bodu a Nasdaq Composite klesl o 1,67 % na 5 037,53 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 13,83 % na 18,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o 14 bazických bodů na 2,319 %.

V červených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce se propadly sektor zdravotní péče, odvětví cyklického spotřebního zboží a sektory energetiky a finančních služeb. Relativně nejlépe se dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží a odvětví základních materiálů.

Americké akcie (3. prosince 2015)
Americké akcie (3. prosince 2015)Zdroj: Google
 

Akcie internetového obchodu Amazon.com (-1,44 %) přišly o úvodní zisky a spadly pod nulu i přesto, že firma oznámila, že je její tablet Fire nově dostupný také v Číně. Firma zároveň uvedla, že se dohodla s provozovatelem internetového vyhledávače Baidu na poskytování aplikací a dalších služeb pro tablety Fire v Číně. Čtečky Kindle již v Číně dostupné jsou. Ve středu se akcie Amazonu během dne vyšplhaly na nové historické maximum 684,82 USD.

V indexu Dow zlevnilo 28 z 30 titulů. Nedařilo se zejména akciím pojišťovny Travelers (-2,98 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-2,66 %) a investiční banky Goldman Sachs (-2,66 %). V kladných číslech seanci zakončily pouze akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,18 %) a konglomerátu General Electric (+0,2 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb podle ISM v listopadu klesl na 55,9 bodu z 59,1 bodu (odhad: 58 bodů).
  • Aktivita v americkém sektoru služeb ve Spojených státech v listopadu podle finálních dat vzrostla, avšak pomaleji, než se čekalo. Index nákupních manažerů v sektoru služeb vzrostl na 56,1 bodu z říjnových 54,8 bodu, čekal se růst na 56,5 bodu. Kompozitní index se zvýšil na 55,9 bodu z předchozích 55 bodů, předběžná data počítala s růstem na 56,1 bodu.
  • Podnikové objednávky ve Spojených státech v říjnu vzrostly meziměsíčně o 1,5 % při očekávání 1,4% růstu po 0,8% poklesu v září (revidováno z -1,0 %). Po očištění o dopravu objednávky vzrostly o 0,2 %, jak se očekávalo po zářijovém poklesu o 0,6 %. Zároveň došlo k revizi objednávek dlouhodobé spotřeby, které v říjnu podle finálních dat meziměsíčně vzrostly o 2,9 % a po očištění o dopravu o 0,5 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 28. listopadu vzrostl na 269 tisíc z 260 tisíc v předchozím týdnu. Čekalo se 268 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 20. listopadu vzrostl na 2,161 milionu z 2,155 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,207 milionu), čekalo se 2,187 milionu.
  • FBR označila firmu specializující se na kyberbezpečnost Palo Alto Networks za "top titul" k nákupu.
  • Deutsche Bank zvyšuje doporučení na akcie Costco Wholesale na "kupovat" z "držet".
  • Akcionáři italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na čtvrteční valné hromadě schválili vyčlenění divize luxusních vozů Ferrari do samostatného podniku. Informovala o tom agentura Reuters. FCA již v říjnu uvedla akcie divize Ferrari na newyorskou burzu.
  • Situace americké ekonomiky je celkově příznivá a splňuje podmínky pro to, aby centrální banka (Fed) mohla přistoupit k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby po téměř deseti letech. Řekla to ve čtvrtek ve společném hospodářském výboru Kongresu šéfka Fedu Janet Yellenová. Další odklady tohoto kroku by už podle Yellenové mohly být riskantní.

 

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Dva signály, že to s výnosy investorů v příštích letech nebude slavnéDva signály, že to s výnosy investorů v příštích letech nebude slavné

V roce 2016 většina trhu neočekává od akcií žádnou výraznou rally. S dluhopisy v USA to nebude o mnoho lepší.

"> 
">

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688