Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  27.10.2015 06:01:01

Jihoafrický Naspers přebírá ruské Avito za 1,2 mld. USD


Jihoafrický Naspers investoval více než miliardu dolarů do ruské společnosti Avito a získal v ní dvoutřetinovou většinu.

Naspers, jihoafrická internetová mediální společnost, investovala 1,2 miliardy amerických dolarů do akcií ruského inzertního portálu Avito, který se řadí svou velikostí mezi jedny z největších na světě ve své kategorii. Naspers nakoupil akcie od ostatních akcionářů a jeho podíl tak vzrostl z 17,4 % na většinových 67,9 %, jak uvádí server tech.eu.

Avito se zaměřuje především na inzerci automobilů včetně náhradních dílů a příslušenství, nemovitostí, pracovních míst, poptávku a nabídku služeb. Dle údajů dostupných z techcrunch.com dosahuje Avito vysoké návštěvnosti. Uváděné statistiky hovoří o návštěvnosti přes 35 milionů uživatelů měsíčně a o více než 30 milionech aktivních zápisech. Denně na serveru přibývá přibližně 500 000 nových inzerátů.

Návštěvnost Avita se zvyšuje s rozšiřováním internetového pokrytí v Rusku a předpokládá se, že podobný růst lze očekávat i v příštích letech. Velký rozmach v návštěvnosti je pozorovatelný s rostoucí oblibou mobilního internetu a mobilních technologií. V roce 2013 bylo 32 % přístupů z mobilních zařízení, v roce 2015 již více než 50 %, uvádí server businesswire.com.

Podle dostupných dat z portálu tech.eu ve fiskálním roce 2014 vykázalo Avito tržby ve výši 76,5 milionů amerických dolarů a ukazatel rentability EBITDA 50,6 %. EBITDA je finanční ukazatel rentability sloužící pro srovnávání výnosnosti jednotlivých firem. Vlastníkům pomáhá porovnat rentabilitu vloženého kapitálu a též v řízení společnosti. Vyjadřuje nám zisk společnosti před zaplacením úroků, daní, odpisů a amortizace majetku.

Společnost Naspers je známá svou důvěrou v management firem, do kterých investovala a cení si výkonů managementu společnosti Avito, který by měl zůstat zachován na svých místech. Podle portálu businesswire.com je generální ředitel a spoluzakladatel Avito společné spolupráci s Naspers velmi nakloněn a věří v její oboustrannou výhodnost. Businesswire ještě dodává, že transakce nabytí akcií podléhá nutnému schválení příslušnými antimonopolními úřady a centrální bankou Jižní Afriky.

Akcie Naspers se vyšplhaly na své maximum od 13. dubna, uvádí agentura Bloomberg. Společnost má kotovány akcie na burze v Johannesburgu a americké depozitní certifikáty zapsané na burze v Londýně. Bloomberg navíc zmiňuje, že i Avito se připravuje na svou veřejnou nabídku akcií, implementuje a upravuje vnitřní postupy a kontroly tak, aby splňovaly požadavky pro vstup na větší finanční trhy včetně amerického.

Jindřich Chromý


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688