Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.10.2015 08:32:35

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (23.10.2015)


ČR


Praha ve čtvrtek sice následovala pozitivní sentiment na hlavních evropských akciových trzích, které připisovaly až přes 2 procenta, ovšem v menším měřítku. Pražská burza tak ukončila obchodní seanci při lehce podprůměrném objemu obchodů 0,651 miliardy korun se ziskem. Index PX připsal 0,81 procenta na 978,08 .

Unipetrol zveřejnil výsledky za třetí čtvrtletí, společnost hospodařila s čistým ziskem 1,582 mld. při očekávání 1,452 mld. . Finanční ředitel Unipetrolu navíc uvedl, že budoucí ztráty a výdaje plynoucí z nehody na zařízení etylénové jednotky pokryje pojistka. Akcie Unipetrolu přidaly 0,60 procenta na 151 .

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ zůstaly ve čtvrtek pod tlakem a prohlubovaly ztráty o 0,73 procenta na 475,40 a padají tak dále pod psychologickou hranicí 500 za akcii.

Pozitivní sentiment na trzích ovlivnil všechny tituly z finančního sektoru. Objem obchodů na Komerční bance přesáhl 0,2 mld. a přestože titul uzavřel obchodní seanci o 0,20 procenta výše na 5110 , během obchodování byl i nadále pod tlakem. Zbývajícím titulům, z finančního sektoru se dařilo ještě lépe. Akcie Erste Bank připsaly 1,89 procenta na 732,80 . V zeleném zakončily obchodní seanci i akcie VIG, ty připsaly dokonce 3,10 procenta na 792,50 a zaznamenaly tak ve čtvrtek na pražské burze největší procentní zisk.

Defenzivní tituly obchodovaly smíšeně – akcie výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens připsaly 0,39 procenta na 771 . Nedařilo se ale Tabáku, ten během obchodní seance ztratil 0,64 procenta na 11400 .

Akcie telekomunikace O2 uzavřely obchodní seanci o 1,03 procenta níže na 230,20 . CETIN připsal 0,06 procenta na 170,30 .

Mediální skupina CETV ve čtvrtek pokračovala v růstu a ukončila obchodování o 1,52 procenta výše na 50,25 . Akcie sázkové kanceláře Fortuna ukončily obchodování o 0,83 procenta výše na 72,80 .

Evropa

Evropské akciové indexy zamířily odpoledne prudce vzhůru, když obchodování nakonec zakončily více než dvě procenta nad středečním závěrem. Důvodem pro rally na trzích bylo zasedání ECB a následná konference Maria Draghiho, který se nechal slyšet, že centrální banka je připravena ještě více uvolnit měnovou politiku, přičemž bylo diskutované i další snížená depozitní sazby.

Nejlepšího výsledku z celého indexu Stoxx 600 dosáhla společnost Novozymes, jejíž akcie posílily o 10,8 %. Impulzem byly zveřejněné výsledky, kdy se EBITDA zvýšila o 15 %, přičemž k lepším výsledkům pomohl společný podnik s americkým Monsantem. Podobně se vedlo i švýcarskému výrobci myší Logitech, který posílil o 9,6 % poté, co firmě výrazně vzrostly tržby, a byl potvrzen výhled na letošní rok.

Ze sektorů přidaly zejména telekomunikace s průměrným ziskem 4,3 %. Tahounem byl po výsledcích francouzský Orange, který po vylepšeném výhledu přidal 7,5 %. Telefonica pak zpevnila o 5,3 %, Telecom Italia o 5,2 % a například Deutsche Telekom o 4,4 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 posílil o 2,6 %, britský FTSE 100 o 0,5 %, francouzský CAC 40 o 2,3 % a německý DAX o 2,5 %.

USA

Pozitivní náladu na amerických akciových trzích ve čtvrtek jednoznačně určovala tisková konference po zasedání Evropské centrální banky na Maltě. Mario Draghi se vyjádřil, že hodlá na prosincovém jednání zrevidovat dosavadní stimuly ze strany ECB. Nevyloučil ani možnost rozšířit paletu podpůrných opatření.

Probíhající výsledková sezóna v USA podtrhla optimismus. Společnosti z indexu S&P 500, které doposud reportovaly hospodářské výsledky za minulý kvartál, dokázaly ve 44 % předčít odhady v tržbách a v 76 % v ziscích. Dle agentury Bloombergy by zisky firem v tomto kvartále měly poklesnout o 6,7 %.

Index S&P 500 se čtvrteční seancí dostává zpět na dostřel hodnot z konce loňského roku a znovu se obchoduje v pásmu, ze kterého vybočil ve druhé polovině srpna tohoto roku. Po šestidenním srpnovém výprodeji, který z trhu vysál 2 biliony USD se indexy pomalu stabilizují. Pět z desíti sektorů indexu S&P 500 se obchoduje nad úrovní ze 19. srpna (před začátkem korekce).

Index Dow Jones Industrial Average připsal mohutných 1,9 % a přiblízil se hranici 17500 bodů. Ke zdolání mu chybělo 11 bodů. Standard & Poors 500 koketoval s úrovní 2050 bodů, kterou nakonec o 2 body překonal. Index rostl o 1,7 procent. Technologický Nasdaq Composite sice tahal za kratší konec, ale růst o 1,7 % také není zanedbatelný. Zavírací hodnota barometru činí 4920 bodů.

Americký dolar zavelel ke spanilé jízdě a ostře se přiblížil hodnotě jednotky společné evropské měny. Zastavit jej nedokázala žádná rezistence. Ve 22:00 se obchodoval na úrovni. 1,1109. Barel lehké ropy WTI na chvíli hledal cenovku lehce pod úrovní 45 USD, dokázal se ale odrazit a přidat na 45,40 USD. Trojská unce zlata na spotovém trhu oscilovala okolo hodnot z předešlého dne a ke konci obchodní seance na akciových trzích stála 1166 USD.

Akcie společnosti McDonald´s po lepších výsledcích a komentářích ze strany vedení firmy vystřelily nejvíce za posledních 7 let. Akcie přidaly bezmála 8 %. Provozovatel internetového tržiště Ebay po lepších výsledcích rostl o 14 %, nejvíce od roku 2012. Akcie se obchoduje na 27,6 USD. Výrobce polovočidů Texas Instruments taktéž po lepších číslech letí o 12 %.

Asie

Dozvuky prohlášení Evropské centrální banky k dalšímu možnému využití stimulů pro evropské ekonomiky nakonec vedly ke globální akciové rallye, ze které těžily i asijské akcie. Ty tak na konci čtvrtého říjnového týdne roku 2015 většinou připisovaly zisky. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific přidal 0,5 procenta na 134,48 bodu. MSCI All Country World Index rozvinutých a rozvíjejících se trhů vzrostl na dvouměsíční maximum poté, co prezident ECB Mario Draghi řekl, že v prosinci 2015 se budou znovu posuzovat dopady stimulů a dodal, že program kvantitativního uvolňování bude pokračovat, v případě potřeby, až za září 2016.

Japonský akciový index Topix aktuálně přidává 2,04 procenta na 1 549,15 bodu. Aktuální hodnoty představují týdenní zisk více než 3 procenta. Index Nikkei 225 uzavřel o 2,11 procenta silnější na 18 825 bodech. Japonský jen se vůči Americkému dolaru obchodoval okolo 120,70 jenu za dolar.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688