Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2015 17:45:00

Trhy čeká významný test udržitelnosti cen a valuací

Minulý rok se zhruba touto dobou objevila řada (logických) úvah o tom, jak budou nižší ceny ropy stimulovat světovou ekonomiku. K tomu skutečně došlo, ale celkový efekt je možná trochu zklamáním. A u akciového trhu to platí dvojnásob. V Evropě byl pozitivní ropný šok eliminován řeckou krizí, Ukrajinou a dalšími faktory. V USA se akciové trhy sice těší silnějším cenám, kvůli americké energeticko-břidlicové revoluci to ale není „díky“ nižším cenám ropy, ale jim „navzdory“. Alespoň prozatím.

Odtrhne se konečně ziskovost na celém trhu od energetiky?

Ten největší z následující trojky grafů shrnuje vývoj zisků na akcii v indexu SPX. Zisky v energetickém sektoru pak zobrazuje graf vpravo dole. Celkové zisky na akcii v indexu SPX prudce klesly na konci roku 2014. Zisky ropných firem a přidružených sektorů se ve třetím čtvrtletí 2014 pohybovaly kolem 3,5 dolaru na akcii, ve čtvrtém čtvrtletí už to byla jen cca polovina a v prvním čtvrtletí roku 2015 už byl sektor ve ztrátě. Zisky v SPX tak byly taženy dolů zejména vývojem v energetice:

Valuace 1.png


Zdroj: JPMorgan

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku prý dosáhnou zisky firem v indexu SPX 28,61 dolarů na akcii a v energetice 1,21 dolarů na akcii. A tím se dostáváme k významnému očekávanému zlomu: Podle konsenzu by se měla ziskovost firem v celém indexu ve čtvrtém čtvrtletí opět prudce zvednout. Dostat by se dokonce měla na nová maxima – viz první graf. Ovšem z posledního grafu vidíme, že zisky v energetice by ve srovnání se třetím čtvrtletí růst rozhodně neměly. Spíše naopak.

Pokud jsou výše popsaná očekávání ziskovosti pro celý index a pro energetiku realistická, mělo by ve čtvrtém čtvrtletí konečně dojít k významnému zlomu. Zisky indexu by se totiž měly kýženým směrem odtrhnout od sektoru, na nějž útočí Saúdové. Pokud to tak půjde, svým způsobem bychom konečně začali sklízet akciové ovoce nízkých cen ropy. A trh by prošel poměrně významným testem udržitelnosti současných cen a valuací.

Přílišný optimismus?

Při pohledu na první graf je celkem patrné, že očekávaný vývoj zisků v Q4 je sám o sobě optimistický. A platí to dvojnásob, pokud si uvědomíme, že energetika mu nebude pomáhat, ale bude jej brzdit. Vplouváme tedy do kritického čtvrtletí, které může přinést to, na co se už delší dobu čeká. Nebo také velké zklamání. Nálada je v této oblasti dosti napjatá i díky tomu, že stále nedochází ke kýženému posunu, co se týče hlavního tahouna vyšších zisků. Už dlouho si přejeme, aby se jím namísto vyšších marží stal růst tržeb. Z posledního grafu je patrné, že tomu jsme stále hodně vzdáleni: Marže (modře) stále rostou, ale zisky (zde zisky za posledních 12 měsíců) i přesto klesají. To znamená, že tržby trpí a to není známka úplně zdravého ekonomiky a korporátního sektoru.

Valuace 2.png


Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688