Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.09.2015 01:34:52

25. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v pátek zamířily vzhůru, a ukončily tak třídenní sérii ztrát. Náladu investorů podpořily solidní údaje o vývoji americké ekonomiky, finanční společnosti navíc těží z vyhlídek na růst úrokových sazeb. V posledních dvou hodinách obchodování ale akcie zisky vrátily a zakončily smíšeně. Celý týden tak byl pro americké burzy ztrátový.

Index Dow v pátek nakonec získal 0,70 % na 16 314,67 bodu, S&P 500 ztratil 0,05 % na 1 931,34 bodu a Nasdaq Composite spadl o 1,01 % na 4 686,50 bodu. V plusu zakončily například akcie v sektorech necyklického spotřebního zboží nebo veřejných služeb, největší ztráty zaznamenaly zdravotnické tituly a odvětví základních materiálů. Index volatility VIX stoupl o 0,64 % na 23,62 bodu a výnos 10letých vládních dluhopis USA stoupl o necelé čtyři bazické body na 2,16 %.

Hlavní indexy s výjimkou Dow stahovaly níže biotechnologické tituly. Ty jsou pod tlakem déle než týden. Burzovně obchodovaný fond iShares Nasdaq Biotechnology ETF zažil nejhorší den od dubna 2014 a uzavřel pod svým minimem z "flash crashe" 24. srpna. Za týden ztratil zhruba 14 %. 45 % akcií z indexu Nasdaq 100 je v medvědím trendu, stejně jako biotechnologický index.

Pokles biotechnologických titulů vyprovokovala demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, která v pondělí uvedla, že předloží plán, jak ukončit údajně domluvené udržování vysokých cen některých léků.

Americké ministerstvo obchodu v pátek uvedlo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt podle konečných údajů vzrostl v celoročním přepočtu o 3,9 %. Předchozí zpráva ministerstva z konce srpna růst odhadovala pouze na 3,7 %.

HDP USA - revize vývoje ve 2Q2015
HDP USA - revize vývoje ve 2Q2015Zdroj: Bespoke Investment Group

Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová ve čtvrtek uvedla, že první zvýšení úrokových sazeb v USA po téměř deseti letech lze stále očekávat již v letošním roce. Její slova vedla v pátek během dne k růstu cen akcií finančních společností, jako jsou Bank of America (+2,19 %), JPMorgan Chase (+2,06 %), Citigroup (+2,95 %) nebo Wells Fargo (+1,88 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle finálních dat expandovala tempem 3,9 % anualizovaně, tedy o 0,2 procentního bodu rychleji, než předvídal předchozí odhad. Růst osobní spotřeby byl oproti předchozímu odhadu rovněž zpřesněn výše, a to na 3,6 % z původně hlášených 3,1 %, čekala se revize jen na 3,2 %. Jádrové výdaje na osobní spotřebu podle finálních dat ve druhém čtvrtletí vzrostly o 1,9 %, očekával se 1,8% růst.
  • Index spotřebitelské důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou v září podle finálních dat klesl na 87,2 bodu ze srpnových 91,9 bodu. Předběžná data však predikovala prudší pokles na 85,7 bodu.
  • Aktivita v americkém sektoru služeb podle předběžných dat agentury Markit v září zpomalila. Index nákupních manažerů klesl na 55,6 bodu ze srpnových 56,1 bodu, jak se očekávalo. Kompozitní index se snížil na 55,3 bodu z 55,7 bodu v září.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA klesl v posledním týdnu o čtyři na 640. Počet vrtů na zemní plyn zůstal beze změny.
  • John Boehner podal rezignaci na své místo v americkém Kongresu, křesla "speakera" se vzdá v říjnu.
  • Jihokorejský výrobce automobilů Hyundai Motor svolá ve Spojených státech do servisů zhruba 470 000 vozů Sonata, u kterých je potřeba vyměnit vadné součásti motoru. Informovala o tom v pátek agentura Reuters, která se odvolává na americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).
  • JMP Securities zvyšuje doporučení na akcie Intelu na "market perform" z "market underperform".
  • Credit Suisse zvyšuje doporučení na akcie 3M na "outperform" z "neutral".
  • Canaccord začíná pokrývat akcie PayPal s doporučením "kupovat".
  • Americké úřady údajně vyšetřují Google kvůli systému Android.
 

Pokračování shrnutí pátečního obchodování najdete na Investičním webu.

 

 

Poker na trhu s ropouPoker na trhu s ropou

Nejhorší karty v pokeru? Dvojka a sedmička v různých barvách, odpoví každý kompetentní hráč. Jsou to nejnižší karty, které spolu zároveň nedokáží tvořit postupku ani barvu. Ačkoli je ale tato odpověď technicky správná – zmíněná kombinace má nejnižší očekávanou hodnotu při plně racionálním rozhodnutí (EV) –, ve světě reálných hráčů to neplatí.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688