Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.05.2015 07:35:05

Den kdy nepůjde nic prodat: Co znervózňuje trh a co experti těžko definují

Věc, která investory opravdu děsí, je představa, že svá portfolia v případě potřeby nebudou moci rychle rozprodat či vyvážit. Likvidita je v očích řady obchodníků dokonce důležitější než ocenění aktiv, na která mají spadeno. Přesto se kolem likvidity vznáší spousta otazníků.

"Ačkoli existuje nekonečné množství definic tržní likvidity, z našeho pohledu se jedná v zásadě o možnost rychlého zpracování obchodního příkazu za minimální náklady. I tak zde ale zůstává spousta neznámých. Zahrnuje likvidita všechny obchody, nebo jen ty 'standardně' velké? A kde je předěl mezi nízkými a vysokými náklady na prodej či nákup? S ohledem na tato bílá místa, která lze jen stěží zaplnit, nelze než souhlasit, že neexistuje jedna univerzální definice likvidity," napsal nedávno Peter Hooper, hlavní ekonom newyorské divize Deutsche Bank Securities.

Hlavní mezinárodní ekonom Deutsche Bank Torsten Slok v dubnu zveřejnil graf, podle kterého se v poslední době na trhu s dluhopisy výrazně zvýšila volatilita, ačkoli počet uzavřených obchodů se zvýšil jen nepatrně. To ukazuje, že likvidita není jen otázkou toho, jak rychle lze aktivum prodat, ale také s jakou ztrátou. Náklady na transakci totiž netvoří jen poplatky, které investor musí zaplatit brokerovi či jinému zprostředkovateli obchodu, ale i rozdíl mezi férovým oceněním aktiva a jeho reálnou prodejní cenou.

Vývoj volatility a počtu uzavřených obchodů na americkém dluhopisovém trhu
Vývoj volatility a počtu uzavřených obchodů na americkém dluhopisovém trhuZdroj: Deutsche Bank

Deutsche Bank má hned několik vysvětlení, proč likvidita na světových trzích vysychá. Jedním z hlavních důvodů jsou podle ní nová regulační opatření a požadavky na banky, které jsou důležitými hráči na akciových i dluhopisových trzích. "Jedním z důsledků nových opatření je tlak na banky, aby držely vládní a firemní dluhopisy delší dobu, takže jim na financování dalších transakcí mnoho peněz nezbývá," uvádějí analytici z Deutsche Bank. "Nemusí ale jít jen o důsledky kroků regulátorů. Trhy podle všeho taktéž reagují na makroekonomické prostředí. Skutečnost, že se investoři víceméně shodují na tom, jakým směrem se budou burzy a dluhopisové trhy dále vyvíjet, znamená, že se všichni nacházejí na jedné straně lodi." Ta se pak může snadno převrhnout, nutno dodat.

Šéf společnosti Oaktree Capital Management Howard Marks ale zdůrazňuje, že na likviditu nelze nahlížet stále stejně. "Je rozdíl, když o likviditě hovoříme v době jednoznačného trendu, a ve chvíli, kdy investoři panikaří, protože nevědí, co bude dále," vysvětluje. To, že je aktuálně likvidita slabá, tak podle Markse zatím investory nemusí nijak výrazně trápit.

Je nicméně otázka, jak budou trhy reagovat, až Fed konečně splní své sliby a začne zvyšovat úrokové sazby, které se od finanční krize z roku 2008 nacházejí na rekordních minimech. Pokud by kroky Fedu spustily nečekané výprodeje, znamenala by pro investory nízká likvidita zásadní problém.

Případ: Wall Street | Diagnóza: (Podezřelý) optimismus
Případ: Wall Street | Diagnóza: (Podezřelý) optimismus

O amerických akciích píšeme horem dolem. Trh v USA je zkrátka největší a zajímavý i z mnoha dalších důvodů. Jedním z nich je jeho kmotra a podle někoho alma mater - Wall Street. Největší banky světa a zástupy investičních společností řeší, co se děje na trzích, a svými komentáři a analýzami umějí pořádně zahýbat s cenami. Ať už jejich příběhy takzvaně kupujeme, nebo nás nechávají chladnými, nemůžeme pominout dění z posledních týdnů. Akcie jsou totiž na rekordech, ačkoli se pro to stále hůře hledají věrohodná zdůvodnění. A Wall Street neopouští její pověstný optimismus.  

 



Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

21.01.2005Forfaiting - co to je, kdy a pro koho je vhodný, co stojí ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.11.2001Makléři radí - co koupit,co držet, co prodat (21.11.2001) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688