STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.02.2015 15:50:32

Air France–KLM zveřejnila výsledky s plánem snížení investic

Autor: Ondřej Jankovič

Francouzsko–nizozemská skupina zveřejnila své výsledky ve čtvrtek ráno. Zisk ve čtvrtém kvartálu dosáhl 316 milionů euro, společnost však zároveň ohlásila snížení plánovaných investic o 600 milionů euro v následujících dvou letech kvůli nestabilní evropské ekonomice a obavám z nadkapacit v odvětví.

Letecká společnost vznikla v roce 2014 sloučením Air France a KLM. V roce 2008 byla největší na světě v dosáhnutých tržbách i v přepravených pasažérech v kilometrech. Sídlo má blízko Paříže na letišti Charlese de Gaulla. V roce 2013 přepravila 78,45 milionů pasažérů.

Zisk EBITDA 316 milionů za čtvrtý kvartál výrazně vzrostl oproti stejnému období předchozího roku, které skončilo ztrátou 1,18 miliardy euro. Vzhledem k předchozímu kvartálu jde o pokles o 17% - z 382 milionů euro. Tržby ve výši 6,2 miliardy euro představují lehký pokles - o 0,5% v porovnání s 4Q 2013.

Za celý rok 2014 dosáhl zisk EBITDA 1,59 miliard eur, což je pokles o 266 milionů eur. Tržby dosáhly 24,9 miliard eur a zůstaly stabilní vzhledem k roku 2013 (+ 0,3%). Čistá ztráta 198 milionů euro je zlepšením vzhledem ke ztrátě 1,6 miliard eur o rok dříve. Společnost musela svůj původně optimističtější výhled během roku snižovat, mimo jiné kvůli 14ti denní stávce pilotů, která způsobila ztrátu vyčíslenou na 425 milionů euro.

V letech 20152017 chce společnost snížit náklady průměrně o 1,5% každý rok. Investice budou sníženy o 300 milionů euroroce 2015 i 2016, zpožděny nebo zrušeny budou nákupy tří, nebo čtyř velkých letadel a další tři, nebo čtyři ukončí svou životnost dříve, než bylo v plánu. Celkově asi 5ti-letý plán počítá i s expanzí nízko nákladového přepravce Transavia.

CEO Alexandre de Juniac říká: „Prostředí je náročné a neurčité, máme důvody být opatrní.“ Hledá se cesta, jak zvýšit zisky. Velkou konkurencí jsou expandující aerolinky ze Střední Evropy, které přidávají lety na dlouhé trasy. CEO také dodává, že pozitivní efekt klesající ceny ropy je snížen současně stoupajícím kurzem amerického dolaru.

Akcie Air France-KLM SA (AF.PA) aktuálně klesají o 5% na 7,21 euro.

Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688