BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  04.02.2015 16:41:36

General Motors - nebýt svolávání vozů mohla loni automobilka zaznamenat famózní hospodaření

Americká automobilka General Motors (GM) dnes 4.2. reportovala za 4Q zisk 1,1 mld. USD, tj. 0,66 USD/akcii. Po očištění o speciální náklady, jako výkup preferenčních akcií, srovnatelný zisk meziročně vzrostl o +91 % na 1,99 mld. USD, tj. 1,19 USD/akcii. Údajem tak automobilka výrazně překonávala očekávání trhu nastavené v průměru na 0,83 USD/akcii. Za očekáváním naopak mírně zaostaly tržby, které meziročně klesly o více než 2 % na 39,6 mld. USD.

General Motors (GM) hospodářsky nadále tíží byznys v Evropě, který do očištěného provozního zisku (EBIT) ve 4Q promluvil ztrátou 0,4 mld. USD. Za celý rok zde EBIT, díky restrukturalizačním nákladům ve výši 0,7 mld. USD, dosáhl záporných 1,4 mld. USD, tj. dokonce o půl miliardy více než v roce 2013.

Mnohem výraznější dopad na loňské hospodaření mělo však svolávání vozů zejména v Severní Americe. Zisk EBIT to zde negativně ovlivnilo o 2,4 mld. USD na i tak výrazných 6,6 mld. USD. Společně s dalšími zahraničními aktivitami automobilky EBIT loni meziročně celkově klesl z 8,6 mld. USD na 6,5 mld. USD.

Při pohledu na samotný čistý zisk se jednalo o pokles z 3,8 mld. USD na 2,8 mld. USD, resp. z 2,38 USD/akcii na 1,65 USD. Mimořádné položky však EPS loni negativně ovlivnily částkou 1,40 USD oproti 0,80 USD v roce 2013. Bez mimořádných vlivů by tedy EPS loni dosáhlo 3,05 USD. Trh očekával 2,64 USD.

Dodat lze, že loňské celkové příjmy General Motors (GM) vzrostly o 0,5 mld. USD na 155,9 mld. USD. Lze říci, že automobilka i přes svolání více než 30 mil. vozů k opravě zažila další výrazný rok ve své historii. Hospodářsky výrazně pomohly aktivity v Číně. Jen za 4Q přispěly k zisku EBIT částkou 0,5 mld. USD.

Těšit se však mohou z výkonnosti především zaměstnanci v USA. V návaznosti na výsledky na 48 400 osob získá v těchto týdnech variabilní prémie ve výši až 9 tis. USD.

Dividenda

Těšit se však mohou i akcionáři, jelikož vedení General Motors (GM) má v plánu od 2Q zvýšit výplatu dividend o 20 %. Nyní vyplácí 0,30 USD/akcii, když rozhodné datum pro nárok na nejbližší bylo již ke konci minulého měsíce vedením stanoveno na 11. března. Ke konci pololetí by se akcionáři již ale měli dočkat požitku 0,36 USD. Na roční bázi tedy 1,44 USD. Ve vztahu k úterní zavírací ceně akcií General Motors (GM) ve výši 33,98 USD lze tzv. dividendový výnos stanovit na 4,2 %.

Akcie General Motors (GM) se nicméně v reakci na firemní zprávy dnes posouvají výše. V první hodině řádné seance se obchodují v pásmu 34,70-35,39 USD.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688