Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  07.10.2014 13:52:39

Soudruhu prezidente, už je čas

Měnový pár USDRUB se dnes vyhoupnul nad 40,00. Stalo se tak poprvé od revalvace rublu v roce 1998. I vůči euru rubl od poloviny roku slábne, i když ještě nedosáhl svého moderního historického minima z počáteční fáze letošní ukrajinské krize, kdy se pár EURRUB obchodoval až na 51,15, protože euro bylo v posledních týdnech výjimečně slabé.  Aktuálně se měnový pár EURRUB obchoduje kolem 50,00.

Ruský rubl je vláčen třemi faktory, které způsobují, že v těchto měsících oslabuje vůči hlavním měnám. Hlavním faktorem je síla amerického dolaru, kterou posiluje brzké ukončení programu nákupů aktiv QE3. To se vidí jako hrozba globální likviditě, obzvláště v rozvíjejících se ekonomikách. Ty zvýšily sazby, aby chránily své měny, a jsou dvojnásobně ohroženy obřími půjčkami denominovanými v amerických dolarech, jež si bral privátní sektor v době, kdy byla likvidita dolaru tak štědrá.

Druhým faktorem je fakt, že cena ropy v posledních týdnech naprosto kolabuje.  Ropa typu Brent klesla od začátku září o cca 10% a obchoduje se pod 95 dolary za barel. Ruský státní rozpočet je výrazně závislý na výnosech z vývozu ropy a obecně se věří, že fiskální bod zlomu pro ropu je nad 110 dolary za barel. A nakonec, navzdory obecnému prohlášení jakéhosi klidu zbraní na Ukrajině, je jeho dlouhodobý výsledek neznámý a finanční sankce a nejistota i nadále sužují Rusko. Co se týče toku kapitálu, přímé investice Západu v Rusku se skoro zastavily a odliv kapitálu z Ruska je zjevně tak výrazný, že se ruská centrální banka začala zabývat myšlenkou kontroly kapitálu. Alespoň podle důvěryhodných zdrojů se tak děje, i když ruská vláda zvažování takového kroku popřela. Tento poslední faktor ukazuje, že Rusko bude mít obrovský problém vyplnit ve svém rozpočtu rizikovou mezeru způsobenou nižšími výnosy z ropy, jelikož externí kapitálové zdroje jsou efektivně uzavřeny, dokud neskončí konfrontace týkající se Ukrajiny a investoři nebudou mít vyhlídku na ukončení finančních a obchodních sankcí.

Je obtížné rozeznat, jak by mohl tlak na ruský rubl v páru s americkým dolarem povolit jinak než dvěma způsoby. Zaprvé celkovým narovnáním a uvolněním napětí v oblasti finanční, obchodní i vojenské.  Za druhé, jelikož první bod možná nemusí stačit, musí dojít k oslabení dolaru, což je pravděpodobné jenom pokud Fed někdy zjistí, že se síla měny stala hrozbou americké ekonomice či hrozí deflace, a proto Fed ustoupí od aktuálně předpovídaného režimu zvyšování sazeb. To je sice v určité chvíli riziko, ale možná je na takový vývoj příliš brzy.

Do té doby by mohly ceny ropy na současné výši (či spíše níži), a případné rozšíření tohoto poklesu na světové akciové burzy, udržovat rubl v nejbližší budoucnosti v negativní spirále a měnový pár USDRUB by mohl v následujících šesti měsících směřovat k 45 či i výše. Tedy pokud se ruská vláda s centrální bankou nerozhodnou provést nákladnou intervenci či režim kontroly kapitálu.

Autor:  John J. Hardy

 

NAUČTE SE  SPRAVOVAT SVÉ FINANCE LÉPE, NEŽ TO ZA VÁS UDĚLÁ BANKA


 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688