Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  23.09.2014 13:02:38

Holubice Yellenová i nadále zastává spíše jestřábí postoj

Dodržení slibu Yellenové ponechat úrokové sazby nízko ukazuje, že má situaci stále pevně pod kontrolou. Holubičí přístup může znamenat to, že trh opět zvážil tlak na silnější dolarS obavami se hledělo i na čtvrteční oznámení indexu spotřebitelských cen. Je totiž možné, že se do Spojených států blíží deflace.

Americká centrální banka Fed se poté, co ukončila program nákupu aktiv, zasekla na svém slibu udržet úrokové sazby blízko nuly po delší dobu. Mezitím dál šířila do éteru svou strategii upustit od šest let trvajícího kvantitativního uvolňování, které nemělo obdoby. A výsledek snažení Fedu určitě stojí za zmínku: Yellenová drží Federální výbor pro volný trh (FOMC) pevněji ve svých rukou, než jí na počátku trh vůbec dovolil. A navíc se zdá, že regionální šéfové Fedu mají menší moc, než se dříve myslelo.

Počáteční reakcí trhů je prodloužit už několik týdnů trvající obchodování se silnějším dolarem a vyššími výnosy. Zároveň však trh zvažuje, jestli postoj Fedu nenaruší rovnováhu a zda nebude potřeba bedlivěji sledovat kroky FOMC. Osobně očekávám, že se tyto trendy obrátí, až bude zveřejněna finální analýza.

steen

Pokračování vyčkávací strategie: americký trh bude i nadále obchodovat s dolarem na vyšších hodnotách. Foto: Thinkstock

Pokud chcete sledovat nejnovější stanoviska Fedu klikněte na WSJ

Fed zůstává opatrný WSJ

Fed si dává na čas MNI News

Podle mě jsme se ocitli na vrcholu sil amerického dolaru a odnáším si hlavně ten poznatek, že nad vším má kontrolu především Janet Yellenová. O poznání více holubičí postoj přitom zastávala až při dotazové části tiskové konference, než během vlastního proslovu. Protiváha tak spíše přichází od regionálních šéfů Fedu, zatímco Yellenová, Dudley a Fischer určují pravidla hry.

Znepokojovalo mě ovšem čtvrteční oznámení indexu spotřebitelských cen. Do Spojených států se totiž blíží deflace. A to přesto, že jestřábí tábor Fedu bude vše samozřejmě popírat. Jde přitom o ty samé lidi, kteří ještě před více než šesti měsíci tvrdili, jak se deflace vyhne i Evropě.

Svět se postupně vyrovnává s horami dluhů, ukončováním měnových programů, Čínou, která pořád nedokázala nastartovat svůj motor, a taky Evropou, jejíž druhá největší ekonomika už není v recesi, ale depresi.

Navíc skotské referendum nám ukázalo jasný trend, který staví domácí/lokální témata nad mezinárodní/volný obchod. Jinými slovy: novým trendem je antiglobalizace a největšími poraženými mohou být postupem času právě Spojené státy.

V řeči čísel a obchodů bych se vyjádřil následovně: nakupujte EURUSD na spotu 1,2875 s pevným stop lossem na 1,2810.

Steen Jakobsen je hlavní ekonom a investiční ředitel v Saxo Bank. Pokud chcete sledovat všechny jeho komentáře, klikněte zde.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688