Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  23.09.2014 08:59:55

Nevěřte novinářům, přijdete o peníze. Část první.

Obecně se má za to, že média přinášejí pravdivé a ověřené zprávy. To může být pravda ve většině případů, ale existuje jedna oblast, kde novinářské zprávy soustavně selhávají. Je to ekonomické zpravodajství.
Jakmile nám ekonomické zpravodajství něco sděluje, obvykle je to s křížkem po funuse. Nic není méně spolehlivé. Pokusy vysvětlovat cenové pohyby událostmi, ke kterým ten den došlo, jsou v naprosté většině nesmyslné a často v naprostém protikladu s tím co se stalo.
Chcete důkaz?
Stačí se podívat na titulky článků. Ve čtvrtek probíhalo ve Skotsku referendum o setrvání ve svazku s Velkou Británií. Ve čtvrtek v 11:00 SEČ, po uzavření volebních místností byly uveřejněny první odhady. V pátek ráno cca 10:00 pak byla publikována oficiální zpráva, že Skotové odmítli samostatnost. Tolik k časovému průběhu.
Nyní se podívejme na titulky zpráv:
iDNES: Sebevědomá libra roste. Po referendu je k euru nejsilnější za dva roky
Patria: Libra těží z výsledku skotského referenda
Novinky: Britské akcie jdou po skotském referendu nahoru, posílila i libra
ČT24: Po referendu: Libra stoupá, RBS zůstává ve Skotsku
 
Seriózní média i specializované ekonomické servery uvádějí, že v důsledku omítnutí samostatnosti posiluje libra. Hurá to je zpráva, honem nakoupit nějaké libry, abychom na tom také něco vydělali. No to by to dopadlo. Kdybychom se spolehli na tyto zprávy a své obchodní rozhodnutí tím nechali ovlivnit, realizovali bychom v pátek těžkou ztrátu, to je v den kdy měla údajně posilovat libra, protože to bylo po skončení referenda.
Jak vypadalo páteční obchodování na libře, si můžeme ukázat v následujícím grafu.

Grafická analýza ZDE
 
Barevně jsou v grafu odlišeny jednotlivé obchodní seance. Oranžová je Asie, růžová značí Frankfurt, žlutá Londýn, modrá společná seance Londýnu a New Yorku, zelená samotný New York po uzavření trhů v Evropě.
Libra po uzavření volebních místností nejprve opravdu posílila, ale pak okolo 4:00 SEČ začala padat a pád pokračoval až do uzavření trhů. Pohyb na libře směrem dolů byl zhruba třikrát větší, než je roční denní průměr. Ano první pohyb byl vzhůru, ale pak už to šlo s librou jen z kopce.
V jednom z uvedených článku se tvrdí, že libra posílila vůči euru. Tak se tedy na to podívejme.

Grafická analýza ZDE
 
Opravdu, posílila, ale jen během noci. Poté okamžitě nastalo oslabování libry vůči euru a trvalo celý den. Kdybychom si opět v důsledku této zprávy šli nakoupit libru proti euru, prodělali bychom.
Jak to tedy bylo?
Novináři si přeci jen nevycucali všechno z prstu. Libra přeci jen posílila, ale nikoli PO skončení referenda, ale PŘED. Nicméně zprávy vyvolávají dojem, že k tomu došlo až potom. Pohyby byly nadprůměrné, ale vše se vešlo do tří dní, úterý středy a čtvrtka.

Grafická analýza ZDE
 
K čemu opravdu došlo?

Jako první se do obchodu vrhli silní hráči. Kdo chce realizovat zisk, musí být v obchodě první. Poté, kdy se začalo ozývat i z jiných míst, že by referendum mohlo skončit odmítnutím, začali do obchodů vstupovat slabí hráči, nebo retailová veřejnost. Ve chvíli, kdy byly uzavřeny volební místnosti a první odhady potvrdily odmítnutí, následovalo zhruba dvouhodinové vzepětí, které vyhnalo libru ještě o 100 pipů výš, ale potom již nastalo vybírání zisků.
Neinformovaní obchodníci, kteří se spoléhali na ekonomické zpravodajství, proudili do trhu a nechávali své peníze ve prospěch silných hráčů, kteří si tento příliv peněz nemohli vynachválit. Došlo na staré dobré známé přísloví „Nakupuj fámy, prodávej zprávy“. Kdo chce realizovat zisk, nemá lepší pozici, než když se do trhu začnou valit davy obchodníků, kteří se spoléhají na dobrou zprávu a nakupují.
 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688