Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  01.02.2002 19:02:04

Akcie: Růst akcií na pražské burze vydržel i v tomto týdnu, kdy si index PX-D připsal 1,3% na 1143,4 bodu

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 1.2.2002

      Růst akcií na pražské burze vydržel i v tomto týdnu, kdy si index PX-D připsal 1,3% na 1143,4 bodu. Od začátku roku tak svoje přírůstky rozšířil již na 7,3%. Českým akciím se dařilo hlavně díky výraznému posílení během čtvrtečního obchodování, kdy si index PX-D připsal 2,7%. Nejvíce v tomto týdnu posílily akcie ČEZu, které si připsaly 4,2% a dostaly se nad hranici 80 za akcii. Následovaly akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR se ziskem 4,1%. Akcie společnosti překonaly hranici 8000 za akcii. Český Telecom přidal 1,7% následován Unipetrolem, který vzrostl o 1,0%. Proti trhu se pohybovaly akcie Komerční banky a Českých radiokomunikací. České radiokomunikace oslabily o 0,4% a Komerční banka se propadla o 1,4%. Akcie banky byly postiženy vybíráním zisků, jelikož od začátku roku posílily o více než 20%.

       Z domácích informací čekáme příští týden oznámení předběžných výsledků hospodaření České spořitelny za loňský rok zpracované podle českého účetnictví. Banka by tak měla učinit v pátek 8. února. Nicméně, tyto údaje nebudou pro trh důležité, jelikož ten více sleduje výsledky zpracované podle mezinárodních účetních standardů. Ty zveřejní až koncem března 2002. Po zbytek týdne bude opět důležitý vývoj na okolních trzích. Těžiště oznamování výsledků za loňský rok se přesune do Evropy, jelikož většina amerických společností již tak učinila. Očekáváme, že po výrazném posílení trhu během ledna přijde korekce.

       V privatizaci společnosti ČEZ se objevil další zájemce, společnost International Power. Ta prostřednictvím své PR agentury uvedla, že má stále zájem o privatizaci ČEZu a šesti distribučních společností, a že je připravena jednat s vládou. Agentura však neuvedla další detaily, jestli již mezi oběma stranami proběhla jednání či nikoliv. Podle našeho názoru je vysoká pravděpodobnost, že dojde ke zformování konsorcia, které se neúspěšně účastnilo privatizace společnosti. Spojit síly by měly společnosti International Power/E.ON/British Energy.

       Týdeník Prague Business Journal uvedl, že společnost Agrofert má problémy se zajištěním financování 11,6mld, které nabídla v privatizaci Unipetrolu. Podle týdeníku je nejistá i podpora společnosti Conoco. Zároveň týdeník uvedl, že společnost Rotch Energy, která v privatizaci neuspěla, se snaží vrátit zpět do hry spoluprací s Agrofertem. Podle našeho názoru je předčasné z těchto zpráv činit jakékoliv závěry, jelikož Agrofert má podle našich odhadů přibližně 80 dní pro jednání se svými bankami. To dává společnosti dostatečný časový prostor k vyřešení tohoto problému.

       Český Telecom uvedl, že prozatím přibližně 320000 klientů z celkového počtu 3,8m se rozhodlo změnit svůj tarif. Většina z těchto klientů, přibližně 90% se rozhodla pro tarif Home Mini.

       České radiokomunikace oznámily předběžné výsledky hospodaření podle českého účetnictví za rok 2001. Podle těchto údajů dosáhla společnost zisku před zdaněním ve výši 2,7mld oproti 21mld v roce 2000. Společnost opět vytvořila vysoký zisk z finančních operací. Jedná se především o úrokové výnosy a kursové zisky, spojené s kompenzací za opci v RadioMobilu. Celkově mají výsledky neutrální dopad na akcie společností, jelikož trh více sleduje hospodaření podle mezinárodních účetních standardů, které zahrnují také hospodaření nejvýznamnějších dceřinných společností RadioMobil a Contactel. Nicméně, předběžný výsledek hospodaření může opět podpořit spekulace o výplatě dividend za rok 2001. Podle našeho názoru podpoří výplatu dividendy i hlavní akcionář konsorcium Bivideon, který jedná spíše jako finanční investor než strategický partner. Odhadujeme, že dividenda za rok 2001 může dosáhnout až 80 na akcii před zdaněním. To při ceně 380 za akcii představuje výnos 21%.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688