Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  02.07.2014 14:27:46

Kdy investovat do konvertibilních dluhopisů (1)

Konvertibilní dluhopisy mají dlouhou historii, po kterou byly z velké části přehlíženy. O konvertibilních dluhopisech se dozvídáme poprvé asi v polovině 19. století, kdy americké železniční společnosti poprvé přišly s nápadem konvertibilního zajištění, prostřednictvím kterého by podpořily svůj další růst.

Po celá desetiletí byla konvertibilním dluhopisům připisována ve finančnictví specifická pozice, kdy zájem o ně byl pouze nepatrný. V posledních letech však došlo na trhu k zásadnímu obratu, kdy se změnil pohled na investice a investoři se místo na obchodování na páku začali přiklánět ke strategii, kterou doposud prosazovali zejména institucionální investoři, tj. penzijní fondy a pojišťovny.

Konvertibilní dluhopisy nyní pro investory představují unikátní příležitost. Částečně za to může i současná atraktivní valuace a lepší podvědomí s touto třídou aktiv. Asi vás tedy nepřekvapí, že tyto cenné papíry zažívají již po několik let obrovský čistý příliv kapitálu.

Pokud bychom měli určit jeden bod „zlomu“, byl by jím okamžik, kdy si investoři začali uvědomovat výhody spojené s vlastnictvím tohoto druhu cenného papíru, zejména schopnosti diverzifikovat portfolio a podílet se na rostoucích kapitálových trzích a zvýšené odolnosti vůči změnám úrokových sazeb (zejména v porovnání se státními dluhopisy s pevným úrokem).

Zatímco se ekonomové věnují problematice dlouhodobého ekonomického zotavování, přehlíží objevující se nejistotu, která se nyní zakořeňuje zejména na rozvíjejících se trzích, a horší než očekávaný ekonomické výsledky na rozvinutých trzích.

Ovšem, na druhou stranu, jakékoliv závěry podložené nedávným vývojem by zřejmě nebyly relevantní, toho jsou si vědomi i samotní investoři, kteří nyní řeší dilema, jestli mají držet své pozice v bezpečných cenných papírech s nízkými úroky, nebo se vydat za vyššími výnosy do rizikovějších cenných papírů. Kompromisem by v tomto případě mohly být právě konvertibilní dluhopisy, jež mají tu úžasnou vlastnost, že dokáží automaticky reagovat na podmínky na trhu, kdy umí profitovat z výkonu dluhopisu i kapitálu.

Podstata výkonu konvertibilních dluhopisů

Výkonnost konvertibilních dluhopisů je primárně řízena výkonností akciových trhů. Dokazuje to tedy zkušenost s uplynulých 15 let, kdy konvertibilní dluhopisy úspěšně držely krok s akciemi. Konvertibilní dluhopisy nabízí nižší výkonnost, než akciové trhy v době jejich růstu, předčí je však v době jejich poklesu. Tato vlastnost konvertibilních dluhopisů přináší jejích majitelům zajímavé výnosy při celkově nižší volatilitě.

Výkonnost konvertibilních dluhopisů vysvětlují 2 faktory. Prvním je historicky větší korelace s akciemi v průběhu býčího trhu. Druhým pak nízká korelace k akciím v průběhu medvědího trhu. Díky této vlastnosti se konvertibilní dluhopisy zapojují více na růstu a méně na poklesu. Další nespornou výhodou těchto cenných papírů je kupónový výnos, který pro investora znamená poměrně stabilní zdroj příjmů.

Pro investory je klíčové, pochopit participaci akciové složky na celkových výnosech a zaměřit se tak na potenciál zisků při rostoucích trzích. Podobně tak je nutné uvědomit si, že pokud nedojde k úpadku společnosti, je konvertibilní dluhopis určitou ochranou pro udržení hodnoty kapitálu (toto však silně ovlivňuje rating emitenta).

Konvertibilní dluhopisy v dnešním nízko úročeném prostředí

Současné, již 6 let trvající, prostředí nízkých úrokových sazeb, přinutilo investory, aby pokračovali v hledání výnosů mezi cennými papíry s pevným úrokem. Této potřebě přitom odpovídají high yield firemní dluhopisy a investice do realitních společností. Konvertibilní dluhopisy, propojující výhody investic do akcií i dluhopisů, mají tu výhodu, že investorům mohou nabídnout participaci na rostoucích trzích a zároveň možnost diverzifikace portfolia bez snižování výnosu (na rozdíl od diverzifikace směrem k cenným papírům s pevným výnosem). Na rozdíl od akcií, konvertibilní dluhopisy zajišťují díky kupónové složce určitou ochranu kapitálu.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky  

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688